Gek op limoncello? Dan moet je de sinaasappelvariant ‘orangecello’ proberen!

Taste
// 24 juli 2020
Orangecello
Credits: Dik en Schil

Limoncello zit al een tijdje in de lift en vind steeds vaker de weg naar onze slokdarm. Op steeds meer menukaarten vind je het drankje terug en ook wordt het meer en meer gebruikt in cocktails. Maar de citroenlikeur krijgt concurrentie van een sinaasappelvariant: orangecello, het oranje zusje van het Italiaanse gele goedje. Het idee is ongeveer hetzelfde. alleen worden de citroenen vervangen door sinaasappels. Simple as that!

Dik en Schil Orangecello

Je kunt orangecello, net als limoncello, makkelijk zelf maken. Maar mocht je daar geen tijd of geduld voor hebben, dan is er sinds kort een nieuwe Nederlandse speler op de markt die voor jou dit overheerlijke drankje maakt.

Dik en Schil, de start-up van de drie Amsterdamse studenten Stijn Fischer, Luc van Niftrik en Branco Bolsius, maakt sinds september vorig jaar Orangecello. Wat begon als studieproject, is nu uitgegroeid tot een serieuze speler.

“Als je het aan de Italianen vraagt, heet ’t Arancella. Maar wij noemen het gewoon Orangecello. In Nederland is het nog niet zo bekend en al helemaal niet op de duurzame manier waarop wij het maken,’ vertelt Fischer over zijn product. Die duurzame manier gaat als volgt: de studenten verzamelen overgebleven sinaasappelschillen bij verschillende horecazaken in Nederland, waarna ze met de hand het oranje gedeelte eraf schillen. De oranje schillen worden in pure alcohol gedaan, samen met water en suiker, zodat de smaak van de sinaasappelschil in de alcohol trekt.

Dan gaan ze zelfs een stapje verder dan gewoonlijk bij limoncello of arancello wordt gegaan. ‘Bij een distilleerderij in Amsterdam distilleren we de drank. Zo krijgt de Orangecello een geconcentreerde, krachtige smaak. Het heeft net een ander karakter dan limoncello of arancello, dat iets zachter en egaler overkomt. Ook is het minder stroperig, omdat er minder suiker toegevoegd hoeft te worden. Sinaasappel heeft van nature meer suikers. Doordat het drankje niet zo plakt, is-ie perfect voor cocktails.”

Orangecello-2