De 6 tofste alternatieven voor Burning Man

Alternatieven voor Burning Man

Voor degene die afgelopen weken onder een steen heeft geleefd, eind augustus vond Burning Man plaats. Een apocalyptisch festijn dat draait om kunst, sociale verantwoordelijkheid, zelfexpressie en natuurlijk muziek. Het blijft immers een festival. Aan geld heb je op Burning Man niet veel, omdat namelijk alles gebaseerd is op een ‘gifting economy’. Je drank neem je zelf mee, of krijg je van iemand anders óf ruil je tegen iets. Samen raven is namelijk samen delen.

Het bijzondere aan Burning Man is dat de organisatie vrijwel geen pers toelaat en een kaartje bemachtigen is door de overweldigende wereldwijde vraag erg lastig. Je dient jezelf ruim op tijd in te schrijven en dan is de kans op een kaartje nog kleiner als een micropenis. Grote kans dus dat je achter het net gaat vissen. Gewoon blijven proberen zou ik zeggen, maar er zijn nog een aantal alternatieven voor Burning Man met dezelfde atmosfeer.

Nowhere Festival | Spanje

Nowhere komt in principe op hetzelfde neer als Burning Man, maar is véél kleiner. Een divers publiek van over de hele wereld komt samen in de Monegros-woestijn, gelegen in het noordoosten van Spanje. Afgelopen jaar vond het plaats van 9 tot 14 juli, maar de datum voor 2020 moet nog geprikt worden.

Midburn Festival | Israel

In het zuiden van Israël vindt in de Negev-woestijn het Midburn Festival plaats. Net als op Burning Man wordt er een tijdelijke stad opgericht, middenin de woestijn. Het Festival duurt zeven dagen en werd voor het eerst gehouden in 2014 en groeit sindsdien enorm in populariteit. Vorig jaar ging het festival niet door, omdat de beoogde locatie uiteindelijk voor problemen zorgde. De organisatie belooft dat de 2020 des te dikker gaat worden.

AfrikaBurn | Zuid-Afrika

De plaats Tankwa Karoo, gelegen in de provincie Noord-Kaap is van 27 april tot 3 mei 2019 het toneel voor AfrikaBurn. Waar Burning Man een lijst van tien principes heeft, voegt AfrikaBurn daar een elfde aan toe: ‘Iedereen leert iemand iets’. Dat principe vraagt bezoekers dus om kennis door te geven aan anderen mensen.

Where te sheep sleep | Nederland

Ja, er is in Nederland ook een alternatief voor Burning Man. Where the sleep sleep beschrijft zich als een grote interactieve speelplaats waar wij met zijn allen aan bouwen en in leven. Het festival vond dit jaar plaats van 27 juni tot 1 juli in Zeewolde.

Momenteel is het stil rondom de 2020-editie, maar zodra daar iets over bekend is lees je het uiteraard op Mellowed.

Burning Nest | Engeland

Burning Nest is ook een op Burning Man geïnspireerd festival, maar verkopen zogeheten ‘memberships’ in plaats van tickets. Zo proberen ze mensen te laten begrijpen dat het niet gaat om het komen en gaan gaat, maar dat ze echt lid worden van een community.

In mei vond het festival plaats in Devon, de locatie voor volgend jaar is echter nog niet bekend.

https://www.instagram.com/p/BySZDCHArSt/

Burning Seed | Australië

Burning Seed vindt dit jaar plaats van 25 september tot 2 oktober in het Matong-bos in de Australische staat New South Wales. Het festival is een jaarlijkse bijeenkomst en biedt bezoekers een ‘transformatieve’ ervaring en draait om geven en het aanmoedigen van participatie.

https://www.instagram.com/p/BzhN0UegF5S/

Planning

Alhoewel het festivalseizoen zo goed als finito is, kan het geen kwaad om alvast een festivalplanning voor volgend jaar te maken. Helemaal als het gaat om alternatieven voor Burning Man, want daarvan gaan de tickets altijd hard.