Waarom alcoholvrij bier soms toch alcohol kan bevatten

Taste
// 3 september 2020
Alcoholvrij bier
Credits: Elevate

Alcoholvrij bier is bezig aan een stevige opmars. Uit onderzoek van de Nederlandse Brouwers blijkt dat er 32,4% meer alcoholvrij bier is gedronken dan een jaar eerder. Die opmars lijkt vooralsnog niet te stuiten. We willen graag genieten van een goed glas bier, maar zijn ook steeds bewuster bezig met onze gezondheid.

Toch is het goed om te weten dat bieren met het label ‘alcoholvrij’, ‘alkoholfrei of ‘non alcoholic’ soms toch alcohol bevatten. Dat meldt het Voedingscentrum op basis van een analyse.

Etiket

In alcoholvrij bier mag maximaal 0,1 procent alcohol zitten. Voor alcoholarm bier is dit maximaal 1,2 procent. In de praktijk blijkt echter dat het etiket van verschillende bieren 0,3 of 0,4 procent alcohol aangeeft, terwijl er ook ‘alcoholvrij’ of ‘non-alcohol’ op het etiket staat.

Daarnaast zijn er ook bieren waarbij niet duidelijk is hoeveel alcohol er precies in zit. Deze bieren herken je aan de aanduiding ‘<0,5 %’, oftewel ‘minder dan 0,5 procent’. Hier kan dus 0,1 procent in zitten, maar ook 0,4 procent. Maar hoe komt dit nou precies?

Alcoholvrij bier-3

Credits: Rhett Wesley

Brouwproces

Het brouwen van een alcoholvrij bier kan op verschillende manieren. De eerste manier is door alcohol niet te laten ontstaan tijdens het brouwproces. De tweede manier is de alcohol uit het bier te filteren. In dit artikel gaan we het hebben over de eerste manier.

Gistcellen zijn er in soorten en maten en zorgt voor een eigen aroma en smaak van het bier. Door speciale gist te gebruiken kun je een bier brouwen zonder alcohol. Brouwers laten de gist hun werk doen en breken het proces af op het moment dat de gistcel er over gaat denken om alcohol te vormen. Dit moment komt vrij nauw en het kan dus wel eens voorkomen dat er onbedoeld een kleine hoeveelheid alcohol in het ‘alcoholvrije bier’ zit. Daarom staat er op de etiketten vaak ‘<0,5 %’, omdat dit een wettelijk verplichting is wanneer je niet kunt garanderen dat een bier geen alcohol bevat. Maar wanneer is een biertje nu echt alcoholvrij?

0,0%

Wanneer op een etiket of menukaart 0,0% achter een bier staat, mag het bier geen enkel spoor van alcohol bevatten. Als je om welke reden dan ook geen alcohol wilt consumeren, kun je het beste 0,0 procent bier kiezen. Mocht je het niet zeker weten, kun je het altijd vragen bij een ober. Zij horen namelijk precies te weten wat de 0,0% opties voor jou zijn.

Alcoholvrij bier-2

Credits: Elevate

Categories
Taste