Wat mag er vanaf 1 juli weer op festivalgebied?

1 juli-2

Afgelopen woensdag 24 juni maakte minister president Mark Rutte nieuwe maatregelen bekend tijdens de voorlopig laatste persconferentie omtrent het coronavirus. Deze versoepelingen zullen vanaf woensdag 1 juli ingaan. Waar wij bij Mellowed natuurlijk vooral benieuwd naar zijn is wat er qua festivals weer georganiseerd kan worden. En we kunnen wel stellen dat er licht aan de horizon is. Festivals zoals we gewend zijn zullen we voorlopig nog niet bij kunnen wonen, maar er komt wél steeds meer ruimte voor kleinere evenementen. Wij geven een overzicht wat de nieuwe maatregelen voor festivalland inhouden.

Ook na 1 juli blijft 1,5 meter de norm

Er gelden verschillende regels voor evenementen binnen en buiten. Wél blijft altijd de norm: houdt altijd 1,5 meter afstand.

Uitzonderingen hier op zijn:

  • Mensen die tot één huishouden behoren;
  • Kinderen t/m 12 jaar hoeven geen afstand te houden;
  • Jongeren t/m 18 jaar hoeven geen afstand te houden onder elkaar, wel met volwassenen.

Evenementen tot 250 personen

Goed nieuws, want buiten mogen er vanaf 1 juli tot 250 personen (exclusief personeel) bij elkaar komen. Er mogen zelfs meer dan 250 personen bij elkaar komen als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Vooraf reserveren
  • Gezondheidscheck
  • Vaste zitplaatsen

En natuurlijk moet voor bovenstaande samenkomsten ook weer de 1,5 meter afstand worden gehouden. Festivals in de oude vorm zien we voorlopig dus nog niet terug maar er wordt wel steeds meer mogelijk. De afgelopen tijd hebben festivalorganisatoren laten zien erg creatief te zijn met alternatieve festivals. We verwachten daarom op korte termijn al veel leuke nieuwe initiatieven.

Welke regels gelden er voor binnen?

Wil je een indoor evenement organiseren dan gelden bovenstaande regels ook, maar dan voor 100 personen in plaats van 250.

Wanneer keren festivals terug?

Dan de grote hamvraag: wanneer keren de festivals weer terug? Dat is door de anderhalve meter maatregel helaas niet te doen. Voor grote evenementen zal er op dit gebied qua regelgeving echt wat veranderd moeten worden. Dan is er nog de verzekering kwestie. Er is in deze tijd nog geen verzekering opgestaan die garant wil staan voor een mogelijke afgelasting vanwege een pandemie.

In theorie zouden er grotere evenementen georganiseerd kunnen worden maar de 1,5 meter blijft voorlopig staan. Uit je aardlekschakelaar gaan met tienduizenden festivalgangers zit er dus voorlopig niet in. Nachtclubs en discotheken moeten nog tot zeker 1 september gesloten blijven. Benieuwd wat er verder veranderd? De Rijksoverheid heeft een handige infographic gemaak waar je alles kunt terugvinden:

Source :