Alles wat je nodig hebt om thuis je eigen cocktails te maken

Cocktails

De zon gaat dit weekend flink schijnen, maar de terrassen zullen angstig leeg blijven. Kroegen blijven dicht en cocktailbars blijven op slot. Dit betekent echter niet dat je niet van een drankje op niveau kunt genieten. Want waar een wil, is een weg, zeker als het gaat om heerlijke alcoholische versnapering. Die maak je namelijk gewoon zelf, mits je de juiste benodigdheden in huis hebt.

Benodigdheden om je eigen cocktails te maken

We zullen je natuurlijk niet vragen om duizenden euro’s kapot om thuis je eigen cocktails te kunnen maken. Eigenlijk voldoet alles met een tafelblad van 1 meter bij 50 centimeter voor een eigen thuisbar. Een vereiste is wél dat je er het onderstaande op kwijt moet kunnen.

Snijplank

De snijplank is het centrale punt van je thuisbar. Je kunt hierop snijden, knoeien, mixen en van mij part ga je erop zetten met je zojuist gemaakt cocktail. Het oog wil ook wat, dus neem het liefst een forse, houten snijplank. Deze gaan ook nog eens het langst mee.

Shaker

Een shaker komt in allerlei vormen en maten, mar de meest gebruiksvriendelijk is de Boston Shaker. Deze bestaat uit een mixing glass en een tin die je er bovenop plaatst. Online koop je ze al voor een paar tientjes en is essentieel voor als je cocktails wilt mixen.

Strainer

Een strainer is nodig bij het uitschenken van de drank. Het is een soort zeef die je op je tin zet zodat de vaste stukjes achterblijven. De kans is groot dat deze al bij de Boston Shaker zit inbegrepen, maar check dit voordat je ‘m aanschaft.

Barmaatje

Een barmaatje is essentieel om de hoeveelheid drank die je in je cocktail stopt te bepalen. De meeste barmaatjes hebben twee kanten: 1 shot van 20 milliliter en een dubbele shot van 40 milliliter.

Barlepel

Een barlepel is in principe gewoon een lepel met een lange steel. Kun dat trouwens een steel noemen? Naja, in ieder geval het uiteinde aan het andere eind van het deel waarmee je roert. Een barlepel heb je nodig om te roeren en te proeven. Capiche?

Barmes

Je kunt natuurlijk een random mes uit de keukenla pakken, maar een super scherp mes van ongeveer twintig centimeter is ideaal voor het snijden van fruit en het maken van garneringen.

Dunschiller

Cocktails zijn niets zonder zeste. Dit is dungesneden schil van een citrusvrucht en gebruik je in bijvoorbeeld een Old Fashioned of de Minty Disco van onze vrienden van Manify.

Glaswerk

Natuurlijk moet je mooi glaswerk hebben om je cocktails in te mikken. Voor het mooi presenteren van je creaties heb je in ieder geval een tumbler, een highball en een martini-glas nodig.