Alles wat je moet weten over polyamorie

Polyamorie-2

Polyamorie: een begrip dat we steeds vaker tegenkomen op televisie, tijdschriften, internet, maar wat houdt het precies in? En hoe ziet een polyamoreuze relatie of leven er eigenlijk uit? Wij gaan je alles vertellen over deze liefdesvorm.

Wat betekent polyamorie

Polyamorie betekent letterlijk: meervoudige liefde. Het gaat hier dus eigenlijk om meerdere liefdesverhouding, waarbij alle betrokkene hebben ingestemd én dus op de hoogte zijn. Je houdt dus van meerdere mensen en gaat met meerdere mensen een relatie aan.

Verschillende vormen

De ene polyamoreuze relatie is anders dan de andere. In sommige gevallen is er sprake van een gelijkwaardige relatie, maar soms is er ook sprake van een ‘hoofdrelatie’, met één of meerdere contacten ernaast. Er zijn ook gevallen waarbij één iemand een relatie heeft met meerdere, maar ook relaties waarbij iedereen een verhouding heeft met elkaar. Best ingewikkeld allemaal.

Het is dus niet hetzelfde als een open relatie, want daar geef je elkaar toestemming om buiten de deur te neuken. Hier is vaak de partner niet op de hoogte van deze losse contacten.

Polyamorie vs Polygamie

Polyamorie lijk op polygamie, maar zijn toch verschillend. Polygamie betekent dat er een vaste vorm van meerdere huwelijken tegelijk is. Bij polyamorie daarentegen, zijn er meer uiteenlopende vormen. In een polygame relatie heb je als individu meestal minder zeggenschap over hoe de relatie ingevuld wordt. Dat is bij polyamorie anders. Daar hebben de betrokkene juist veel vrijheid om de relatie in te vullen.

Hoewel sommige polyamoreuze relaties neigen naar swingen, is het toch niet hetzelfde. Bij swingen is seks namelijk het doel, en bij een polyamoreuze relatie staat liefde centraal en is seks een hele fijne bijzaak.

Polyamorie-3
Credits: Cottonbro

Voor- en nadelen polyamorie

Veel mensen vragen zich af of monogamie wel natuurlijk is. Het komt weleens voor dat we behoefte hebben aan meerdere liefdespartners. Een recept voor vreemdgaan en scheidingen met het nodige gezeik tot gevolg. Een voordeel van een polyamoreuze relatie is dat dit een manier is om je relatie uit te breiden, in plaats van kapot te maken.

Het is namelijk ondenkbaar om één partner te hebben die aan al je wensen voldoet.

In theorie lijkt polyamorie ideaal, met wederzijds respect, eerlijkheid, communicatie en liefde. In de praktijk loopt het echter anders. In een relatie moet je investeren en mensen met een relatie weten dat dit veel tijd en energie kost. Je kunt je voorstellen dat een relatie met meerdere partners nóg meer tijd en energie kost.

En zelfs als alle betrokkene mee in hebben gestemd, kan het lastig zijn om duidelijke afspraken te maken. Er moet duidelijkheid zijn over hoe de verhoudingen liggen en jaloezie is vaak een valkuil in een polyamoreuze relatie.

Polyamorie-1
Credits: Cottonbro