In memoriam: een ode aan Avicii

Avicii-1

Precies twee jaar geleden, op 20 april 2018, verloor de wereld een enorm talent. Het is niet gek om Avicii in het zelfde rijtje te plaatsen als Mozart, Bach of bijvoorbeeld Freddy Mercury, want hij was een geweldige componist en introduceerde écht iets nieuws. Niet alleen in de dancewereld, maar overal. Ook al ben je niet de grootste fan van EDM, je kan niet ontkennen dat je nooit hebt gefeest op de muziek van deze legende. Hij heeft meerdere wereldhits op zijn naam staan en de kans is groot dat jij ze allemaal mee kan zingen.

Bromance

In 2010 had hij zijn eerste succesje met ‘Bromance’, onder de naam Tim Berg (van Bergling, zijn geboortenaam). Hij was toen nog een schriel zolderkamerdj-tje van twintig, die in de nacht componeerde met FL Studio en overdag een paar uur sliep in de zon, zodat hij tegelijk bruin kon worden. Even voor de tijdsbepaling: dit was ten tijde van de successen van het Nederlands Elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika!!

Levels

Een jaar later kwam hij met de monsterhit ‘Levels’ en toen begon het vuurtje echt te lopen. Avicii en zijn manager namen alles aan en deed in de eerste drie jaar van zijn succes al zo’n 500 shows! De wereld had vertrouwen in Tim. Maar hij kende geen grenzen en het ging al snel slecht met hem.

Drank

“In het begin dronk ik nooit wanneer ik moest draaien, omdat ik bang was om het te verknoeien”, zegt hij in de documentaire ‘Avicii: True Stories’. “Maar toen merkte ik dat ik stijf was als ik niet dronk en vond ik het magische medicijn van een paar glazen voor ik op het podium stapte. Ik denk dat het deels daardoor komt dat ik al die optredens kon doen zonder me volledig uitgeput te voelen. Ik zag andere dj’s drinken en mensen die al tien jaar in deze branche werken zag ik nog steeds voor élk optreden drinken.”

Dit resulteerde in een heftige alvleesklierontsteking, waar hij wel van geneest maar nog lange tijd pijn aan houdt. In de documentaire zie je ‘m op zijn ziekenhuisbed liggen met een laptop op schoot. Op weg terug van het ziekenhuis zie je Avicii retehigh van de medicijnen in de auto zitten, waarop zijn manager vraagt of hij een paar radio-interviews kan doen. “Ja hoor, kom maar op,” zegt hij.

Docu ‘Avicii: True Stories’

Avicii: True Stories is een echte must-watch, want je ziet dat de DJ’s, en de lifestyle daaromheen, die wij met z’n allen zo adoreren, het echt echt niet altijd makkelijk hebben. Op vele fronten is het leven van een DJ te vergelijken met die van een rockster, maar ze worden vaak nóg meer geleefd. Tim geeft, ondanks dat er ook zeker veel momenten zijn geweest dat het heel lekker met hem ging, in de documentaire zelf al aan dat dit zijn dood kan worden en besluit in 2016 te stoppen met toeren. Zijn management heeft hier geen begrip voor en ze gaan uit elkaar.

In 2017 kwam Avicii nog wel met een nieuwe track, aangezien het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Verder hoorde de wereld niet veel van hem, hij kwam eindelijk aan zijn rust toe.

Rust

En toen kwam opeens het verschrikkelijke bericht dat de 28-jarige artiest om het leven was gekomen in een hotelkamer in Masqat, de hoofdstad van Oman. We kunnen allemaal wel een voorstelling maken wat de doodsoorzaak zou zijn geweest, maar daar zijn nog geen uitspraken over gedaan. Misschien heeft hij de wereld wel een dikke vinger gegeven en zit hij nu te chillen op een afgelegen eiland met Elvis, Tupac en André Hazes. We hopen het voor hem, want hij verdient het na wat hij ons gegeven heeft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *