Cursus carnaval voor ‘toeristen’

You hate it, or you love it. Dames en heren, Carnaval. Vanaf vrijdag barst het weer los in het Zuiden des lands. Het feest waar mensen ongegeneerd vreemd gaan, er ontbeten wordt bij de snackbar en mensen vier dagen lang naar oud bier ruiken. Voor de meeste mensen uit Brabant en Limburg een traditie, maar Carnaval trekt ook veel mensen van boven de rivieren. Vooral op de vrijdag en zaterdag krioelt het in de carnavalssteden van ‘toeristen’ die het feestje één of twee dagen mee willen pakken. Niks mis mee, gezellig zelfs! Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten als je Carnaval wilt gaan vieren in het Zuiden. Je zult namelijk niet de eerste zijn die een gratis overnachting krijgt van onze vrienden in het blauw. Daarom voor jou, een korte cursus carnaval vieren voor ‘toeristen’.

1. De stad

Carnaval is een traditioneel feest en het is belangrijk te weten dat Carnaval in elke stad anders wordt gevierd. Denk daarom goed na wat je prioriteit is van je bezoek aan het Zuiden. In Limburgse steden zijn optochten en muziek écht een dingetje. Je verstaat er als toerist waarschijnlijk weinig van, maar als dat jou ding is, good for you. Den Bosch, ofwel Oeteldonk, heet iedereen welkom, mits je de moeite hebt genomen om iets rood-wit-geels aan te trekken. Met een SWAT-outfit, pilotenpak, Kim Yong Un kostuum of een penispak hoef je in Den Bosch niet aan te komen. Dan loop je het risico, naast dat je gewoon uitgelachen wordt, dat je geen enkele kroeg wordt binnengelaten. Koop een sjaaltje en een paar handschoenen bij één van de vele kraampjes en binnen no-time proost je als een échte Oeteldonker.

In Breda en Eindhoven zijn ze qua kleding minder streng en kun je eigenlijk altijd wel terecht, maar zodra je in omliggende dorpen belandt wordt het een ander verhaal. In bijvoorbeeld Prinsenbeek staat traditie erg hoog in het vaandel en hebben ze het niet zo op mensen van ‘buitenaf’. Choose wisely, young Padawan!

2. Drank

Met Carnaval drink je bier. Punt uit. Maar probeer niet de grote jonge/dame uit te hangen door zoveel mogelijk van dit levenselixer naar achteren te gooien in een kort tijdsbestek. Carnaval is een marathon, geen sprint. Daarnaast is het key om op tijd te eten! Misschien niet je eerste prioriteit als je met je tong de longen van een steward(ess) aan het kietelen bent maar on the long run zeker nodig. Dus zeg dat hij/zij even moet wachten, gooi een lekker harinkje naar binnen en jij bent weer ready to go.

3. Gedraag je

De laatste en belangrijkste tip voor iedereen die tijdens carnaval naar het zuiden af wilt reizen: gedraag je. Ze zullen je overal hartelijk verwelkomen als je maar gewoon leuk meedoet. Met wederzijdse acceptatie, in combinatie met bier kom je een heel eind. En ga niet lopen zeiken dat je het te druk vind, zo is het nou eenmaal.

Drink een biertje, scoor een scharrel, boek een kamer of pak lekker de laatste trein naar huis. Het gaat erom dat je een leuke tijd hebt die niet eindigt in een cel of aan een maagpomp.

Om alvast even in de juiste stemming te komen:

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *