Definitief streep door muziekfestival eilân

De rechter heeft een definitieve streep door eilân en gaat komend weekend dus niet door. De organisatie heeft na het bestuderen van het vonnis besloten om het meerdaagse festival af te lasten.

Protest

Omwonenden die protest hadden aangespannen bij de rechter over eilân hebben hun gelijk gekregen. Vorige week schorste de rechtbank de evenementenvergunning die werd verleend vanwege ‘gebreken en omissies’.

Hierop had de organisatie aanpassingen gemaakt en gepresenteerd om het festival alsnog door te laten gaan. Zo wilden ze één van de podia verplaatsen en daar werd in eerste instantie positief op gereageerd.

Stikstofnorm

Nu heeft de rechter alsnog de vergunning definitief ingetrokken, nadat omwonenden ook bezwaar maakten tegen het overschrijden van de stikstofnormen. Voor zover bekend is dit het eerste muziekfestival dat mede door het ‘stikstofbesluit’ van de Raad van State geen doorgang vindt. Het hoogste Nederlandse bestuursorgaan oordeelde in mei van dit jaar dat projecten die de stikstofuitstoot bij een natuurgebied verhogen, niet zijn toegestaan.

Organisatore Mojo en Chasing the Hihat wilden afgelopen weekend beginnen met de opbouw van het compleet uitverkochte festival. Festivalbezoekers krijgen het bedrag van hun tickets (inclusief camping, glamping en servicekosten) uiterlijk woensdag teruggestort op hun rekening, zo meldt de organisatie.