Definitief streep door muziekfestival eilân

Festivalnews
// 10 september 2019

De rechter heeft een definitieve streep door eilân en gaat komend weekend dus niet door. De organisatie heeft na het bestuderen van het vonnis besloten om het meerdaagse festival af te lasten.

Protest

Omwonenden die protest hadden aangespannen bij de rechter over eilân hebben hun gelijk gekregen. Vorige week schorste de rechtbank de evenementenvergunning die werd verleend vanwege ‘gebreken en omissies’.

Hierop had de organisatie aanpassingen gemaakt en gepresenteerd om het festival alsnog door te laten gaan. Zo wilden ze één van de podia verplaatsen en daar werd in eerste instantie positief op gereageerd.

Stikstofnorm

Nu heeft de rechter alsnog de vergunning definitief ingetrokken, nadat omwonenden ook bezwaar maakten tegen het overschrijden van de stikstofnormen. Voor zover bekend is dit het eerste muziekfestival dat mede door het ‘stikstofbesluit’ van de Raad van State geen doorgang vindt. Het hoogste Nederlandse bestuursorgaan oordeelde in mei van dit jaar dat projecten die de stikstofuitstoot bij een natuurgebied verhogen, niet zijn toegestaan.

Organisatore Mojo en Chasing the Hihat wilden afgelopen weekend beginnen met de opbouw van het compleet uitverkochte festival. Festivalbezoekers krijgen het bedrag van hun tickets (inclusief camping, glamping en servicekosten) uiterlijk woensdag teruggestort op hun rekening, zo meldt de organisatie.

View this post on Instagram

eilân 2019 is afgelast. Ondanks de steun van gemeente, provincie, ecologen, juristen en vele eilanders mogen wij niet aan de slag. De uitspraak van de rechter biedt geen mogelijkheid tot verweer op een termijn waarop wij onze opbouw nog kunnen afmaken. We leggen ons niet zomaar bij de uitspraak neer, maar voor nu helpt dat ons en jullie niet. We willen onze bezoekers nogmaals bedanken voor het vertrouwen en jullie steun. Ondanks de tegenslagen bleven jullie geloven in ons en het festival. De praktische informatie: • Alle bij ons gekochte tickets (inclusief camping, glamping en servicekosten) worden uiterlijk woensdag teruggestort • We communiceren met Ticketswap over restitutie aan tweede eigenaren • Aankopen bij andere partijen vallen onder de voorwaarden die daarvoor gelden. Rederij Doeksen restitueert bijvoorbeeld 80% van de bootovertocht. Als je van plan bent komend weekend Terschelling te bezoeken, weet dan dat wij geen enkele activiteit faciliteren. Camping Kooi zal gesloten zijn, Camping Cupido neemt wel boekingen aan, zolang de voorraad strekt. Hoofdboekers van bungalows op De Riesen kunnen ons tot dinsdag benaderen bij een wens om de boeking aan te houden. Voor overige vragen kun je ook terecht bij flessenpost@eilan.nl.

A post shared by eilân (@eilan.terschelling) on

Categories
Festivalnews