Dry January: dit gebeurt er met je lichaam als je één maand stopt met drinken

2024 is hier waarschijnlijk heb jij de afgelopen tijd je lever flink wakker geschud met de hoeveelheid drank die je in je giechel hebt gegooid. Hoort erbij, vind je lichaam misschien minder chill maar ach, dat overleeft ‘ie wel. Nu zijn we bij Mellowed zeker niet vies van een drankje op zijn tijd, maar je staat er van te kijken wat één maand geen alcohol met je lichaam doet. De positieve effecten uiteraard;)  Dus doe je meet met Dry January, kun je de volgende effecten verwachten!

Nachtrust

Je denkt misschien dat je van alcohol beter slaapt, maar dit is absolute bullocks. Je komt er misschien sneller van in slaap (mocht je de draaimolen overleven), maar je slaapt er zeker niet beter op. Volgens een studie uit 2013 verstoord alcohol bepaalde belangrijke fases in je slaap die belangrijk zijn voor je rust. Hierdoor kan je lichaam niet goed uitrusten en ben je die versie van jezelf waar niemand op zit te wachten.

Gewicht

Het is niet eerlijk, maar een glas wijn of bier zitten tjokvol calorieën. Het voedingscentrum, en die spreken over het algemeen de waarheid, spreekt van 82 kilocalorieën in een glaasje rood, 67 in een glaasje wit en 110 in een glas bier van 250 ml. Met andere woorden, die lekkere glazen alcohol zijn gewoon slecht voor de lijn.

Een rits andere pientere gasten hebben ook een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat mensen die alcohol drinken meer kans hebben op overgewicht. Zo kwamen ze erachter dat mensen die minsten één keer per maand alcohol dronken al na vijf jaar overgewicht kregen. Hoe ik in hemelsnaam nog in m’n broek pas, is een raadsel.

Dry January-2

Imuunsysteem

Een maand geen alcohol drinken verbetert ook je immuunsysteem. Dit komt doordat alcohol je immuunsysteem onderdrukt en effect heeft op cytokinen, een molecuul dat een rol speelt bij het bestrijden van ziektes en infecties. Nu zal één glaasje hier weinig invloed op hebben, maar we weten allemaal dat één glaasje een utopie is.

Uiterlijk

Je kijkt de ochtend na een bingedrink-sessie liever niet in de spiegel. Je verkreukelde gezicht heeft een blik waar geen leven meer in lijkt te zitten. Als je stopt met alcohol drinken is het gezicht het eerste waaraan je dit ziet. Alcohol zorgt namelijk voor vochtverlies, dat op haar beurt weer zorgt voor uitdroging en beschadiging van de huid. Meer vocht in je huid, is beter en je ziet er jonger en gezonder uit.

Groepsdruk

Nu komt het regelmatig voor dat je door groepsdruk dat laatste shotje tequila pakt, oh nee, een na laatste, nou nog ééntje dan. Volgens deelnemers van het Britse Tournée Minérale konden zij na een alcoholvrije maand zoals Dry January makkelijker een glas alcohol afwijzen. Best wel een fijne vaardigheid om te bezitten dacht ik zo.

Dry January-1
Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *