Fabels over hiv

hiv

Hiv is voor veel mensen iets vaags en een ziekte waar maar weinig over wordt gesproken.  Zo denken veel mensen dat het een homoziekte is en dat het alleen in Afrika voorkomt. Nu helpt het internet hier ook niet bepaald aan mee, dus om voor eens en altijd de vooroordelen de wereld uit de helpen volgen hier een aantal fabels over hiv.

“Hiv en aids zijn twee verschillende ziektes”

Nope, niet helemaal waar. Allereerst, hiv is geen ziekte, maar een virus dat ais kan veroorzaken, mits het niet goed word behandeld. Daarnaast is aids óók geen ziekte, maar een syndroom waardoor je ziek wordt van infecties waar een gezond iemand niet ernstig ziek van wordt.

“Alleen homo’s kunnen hiv krijgen”

Ongeveer 66% van de mensen die het hiv-virus dragen zijn mannen die seks hebben met mannen. Dat betekent dat 37% van de hiv-dragers hetero is. Het hiv-virus denk niet: “ik ga alleen homomannen het leven zuur maken”. En ondanks het in de jaren ’90 vooral homomannen trof, heeft dit niks te maken met homoseksualiteit, eerder het risicogedrag.

“Hiv komt alleen in Afrika voor”

Dit is vanzelfsprekend absoluut NIET waar. In Nederland leven zo’n 22.000 mensen met hiv.

“Van hiv ga je dood”

Je gaat niet dood aan aids of hiv zelf, maar aan de gevolgen van aids. Door het hiv-virus krijgt je afweersysteem een dreun waardoor je aids ontwikkelt. Wanneer je een longontsteking of verkoudheid oploopt terwijl je het hiv-virus draagt, kun je doodgaan omdat je weerstand laag is en je lichaam niet in staat is het te bestrijden. Met de juiste medicatie en goede zorg kun je aids genezen. Je blijft dan wel hiv hebben, maar hebt geen aids meer. Over het algemeen overlijden alleen mensen die té laat behandeld worden aan aids.

“Hiv krijg je van losbandige seks”

Hiv kan je op drie manieren krijgen: via bloed-tot-bloedcontact (bijvoorbeeld door naalden), borstvoeding of via seks. Het fabeltje dat je het óók kan krijgen door te zoenen met iemand met het hiv-virus, is ook klinkklare onzin.

“Met hiv kan je alleen seks met condoom hebben”

Wanneer je de juiste medicatie slikt is de hoeveelheid hiv-virus in het bloed niet te vinden. Wanneer dit het geval is kun je seks hebben zonder condoom. Ook kun je je vooraf beschermen tegen het hiv-virus door een preventiepil (PrEP) te slikken.

“Met hiv kun je beter geen kinderen nemen”

Mensen met hiv kunnen gewoon kinderen krijgen zonder het hiv-virus over te dragen. Dat kan gewoon op de natuurlijke manier waarbij de vrouw medicatie neemt. Het kindje krijgt vervolgens na de geboorte ter controle een aantal weken medicatie. In de laatste jaren is geen enkel kind geboren met het hiv-virus.

hiv-2

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *