Feiten over mensen met rood haar die je nog niet wist

rood haar

In de tijd van het Oude Egypte dachten ze dat je met rood haar ongeluk bracht en in de Middeleeuwen belande je regelrecht op de brandstapel. Het werd ze niet makkelijk gemaakt. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders en worden er zelfs ‘redhead festivals’ georganiseerd om je rossige coupe te vieren. Maar, wist je dat mensen met rood haar eigenlijk heel uniek en speciaal zijn? Daarom zetten we ze vandaag in het zonnetje. Deze feiten over mensen met rood haar wist je nog niet.

Feiten over mensen met rood haar die je nog niet wist

Zeldzaam

Zoals we al zeiden zijn roodharigen ontzettend zeldzaam. Maar hoe komt dat? Nou, dat ligt aan een recessief gen. Rood haar wordt namelijk veroorzaakt door dit soort gen en dit betekent dat beide ouders het gen bij zich moeten dragen en doorgeven om een baby met een rood kapsel te kunnen maken. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om het MC1R-gen.

Er zijn geen exacte cijfers over bekend, maar naar schattig heeft slechts één procent van de wereldbevolking rood haar. Om het te vergelijken, de meeste mensen op aarde hebben zwart haar. Dat percentage is maar liefst 70 procent. Een groot verschil dat goed laat zien hoe zeldzaam rood haar eigenlijk is.

rood haar
Credits: Tomaz Barcellos

Vandaag een tomaatje, morgen (g)een chocolaatje

Een veelvoorkomende bijkomstigheid van rood haar is dat deze personen ook vaak een lichte huid hebben. Het resultaat met warm weer: levend verbranden. Dat komt, daar hebben we ‘m weer, door het MC1R-gen. Dit gen heeft namelijk invloed op de cellen die zorgen voor pigmentatie in de huid en het haar. Doordat dit gen de aanmaak van pigment afremt, blijft de huid dus lichter en gevoeliger voor bijvoorbeeld de zon.

Minder gevoelig voor verdoving

Dit is een hele vreemde. Wist je dat mensen met rood haar meer verdoving nodig hebben voordat ze er iets van merken? Dat werd onderzocht in een studie in 2004. Onderzoekers gaven een aantal rood- en donkerharige vrouwen een lokale verdoving. Vervolgens kregen ze een elektrische schok (opmerkelijk onderzoek, maar goed) en werd er gekeken of ze erop reageerden. Bewogen ze, dan kregen ze extra verdoving. Wat bleek uiteindelijk: de vrouwen met een rood kapsel hadden meer verdoving nodig voordat ze niets meer voelden van de schok.

rood haar
Credits: Bia Sousa

Lijken minder gezond

Het lijkt erop dat roodharigen niet altijd even gezond zijn dan mensen met een andere haarkleur. Uit een onderzoek onder 7000 Tsjechen en Slowaken bleek namelijk dat vooral roodharige vrouwen bovengemiddeld vaak te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Voor het onderzoek werden de deelnemers gevraagd naar natuurlijke haarkleur, psychische en lichamelijke gezondheid, gewicht en hoeveel kinderen ze hadden. Daaruit bleek dat mensen met de rode coupe de meeste gezondheidsklachten hadden. Hoe dit precies kan weten de onderzoekers trouwens niet.

Psychische gezondheid

Ook psychisch wordt het onze roodharige vrienden en vriendinnen niet makkelijk gemaakt. Tijdens een zelfde soort onderzoek onder Tsjechen en Slowaken werd gekeken naar psychische klachten. Ook hieruit bleek weer dat mensen met rood haar de meeste problemen hiermee hadden. Maar er is nog een belangrijk detail.

Het was in dit onderzoek niet zozeer de haarkleur die de doorslag gaf, maar de lichte huid. Mensen met een lichte huid leken een slechtere geestelijke gezondheid te hebben. En omdat veel roodharigen een lichte huid hebben, vielen veel van hen in deze categorie. Een verklaring van de onderzoekers was een vitamine D-tekort. Aangezien mensen met een lichte huid vaak de zon vermijden, lopen zij mogelijk een tekort van dit vitamine op en dit wordt vaak gelinkt met psychische klachten, zoals een (winter)depressie.

rood haar
Credits: Erik Mclean