Het leven vier je op Sziget Festival in Boedapest!

Drie jaar hebben we moeten teren op Sziget Festival 2019. De zomers van 2020 en 2021 gingen we billenknijpend tegemoet. “Zolang Sziget maar doorgaat!” Ome Cor gooide steeds weer roet in het eten, maar deze zomer was het dan eindelijk zo ver: Sziget in Boedapest ging door! En we zijn nog steeds herstellende…

Sziget 2022

Voor de leken onder ons: Sziget is een festival in het hartje van de hoofdstad van Hongarije. Boedapest wordt door midden gesplitst door de Donau, waar twee grote eilanden in te vinden zijn. Eén om héél hard te chillen en één om heel hard te dansen. Althans, tijdens de tweede week van augustus. Dan wordt het eiland omgetoverd tot een van ‘s werelds grootste festivals. Meer dan een half miljoen mensen komen in één week langs om de zich los te rukken van het dagelijkse leven en hard te gaan op steeds weer een fantastische line-up.

The Island of Freedom

Uit de hele wereld komen mensen bijeen op The Island of Freedom, om hun lichaam er goed van langs te geven. Sziget is geen sprint, maar een ware marathon. Dit jaar werd je zes dagen lang getrakteerd op headliners, talenten, kunstenaars, dansers en heel veel blikken Dreher. Lees: halve liters voor een prikkie. En drinken zal je, want de zomers in Boedapest zijn warm. Door de droogte ontwikkelde zich heel wat stof, wat in de nacht voor Burning Man-taferelen zorgde.

Line-up Sziget 2022

Je hebt de volle zes dagen dan ook nodig om erachter te komen hoe het eiland in elkaar zit. Naast je lever, zal je ook je stappenteller een paar dagen rust moeten geven na Sziget. Het eiland is groots en daagt je steeds weer uit om de weg te vinden naar de volgende stage. Al kan dat ook ergens anders aan liggen. Ook de keuze van de stages is enorm. Naast de Main Stage en FreeDome, die dit jaar vol geprogrammeerd stonden met headliners als Stromae, Tame Impala, Arctic Monkeys, Justin Biebs, Jungle, Folamour en FKJ, valt er ongekend veel te ontdekken op de rest van het festival. Van snoeiharde hiphop tot energieke klezmer, van ABBA-tributes tot melodische techno. Ah, en Ronnie Flex was er ook.

Wat maakt Sziget zo fantastisch dan? Een paar redenen:

 1. De prachtige mensen die je ontmoet uit alle landen van de wereld.
 2. De saamhorigheid. Van het personeel tot katerige bezoekers: iedereen is super aardig.
 3. Sziget is voor zelfs artiesten iets speciaals, waardoor ze altijd alles geven. Behalve als je Justin Bieber heet.
 4. Je ontdekt hele harde nieuwe artiesten uit de hele wereld.
 5. Je ontsnapt voor zes dagen volledig aan de bewoonde wereld

Onvergetelijke momenten Sziget 2022

Wat juist de afgelopen editie van Sziget zo dik maakte? Deze vraag kregen we vaak naar ons hoofd geslingerd. Weer even op een rijtje dan:

 1. Stromae! De man liet zien wat een ware kunstenaar hij is.
 2. Dua Lipa. Zelf niet gezien, maar mensen hielden er niet over op.
 3. De bosparty’s. Geen officiële stage, maar er stond wel elke avond een DJ hits te klappen, waar iedereen compleet los op ging
 4. De Vunzige Deuntjes Cruisin’ Boat party over de Donau. Check onze highlights op Insta maar.
 5. 15.000 Nederlanders die toch best wel lekker gingen op een sympathieke Ronnie Flex & de Fam, die de Main openden.
 6. Folamour, die helaas met een stevige discoset veel te laat in de nacht geprogrammeerd stond, maar wel de tent op z’n kop kreeg.
 7. De Global Village, waar je het ene moment naar Arabische techno kon luisteren en het andere moment stond te dansen op salsa uit de Balkan.

Lowlands abroad

Ben je fan van Lowlands en wil je volgend jaar iets anders? Zet dan Sziget op je agenda. Why? De line-up is vrijwel elk jaar heel vergelijkbaar, maar dit keer hoeft je niet met 30 vrienden rekening te houden waar ze heen willen. Een weekendje Sziget zou nog eens een stuk goedkoper uit kunnen vallen. Draag je graag maillots met spacende teddy beren erop? Kleine kans dat je je baas tegen gaat komen. Houd je van lekker weer? Nogmaals: de zomers in Boedapest zijn warm!

Toch heeft Sziget een aardig Nederlands randje. Naast de eerder genoemde artiesten, waren ook Froukje, Eefje de Visser, Joris Voorn, Eelke Klein, Cor, The Vices, CHAMOS en Sevdaliza vanuit ons land richting Hongarije gereisd. Misschien toch je baas vast inlichten?

Sziget Express

Als je dan gaat, dan heb je meerdere opties: je pakt de auto, je pakt het vliegtuig. Maar beter pak je de Sziget Express. Een party trein die vanuit Nederland direct naar het festival gaat. Let op: deze trein zit vaak al snel vol. Logisch, want wie wil er nou niet nog twee dagen aan een zes dagen durend festival plakken?  Kan je je het voorstellen om 20 uur met 1000 opgefokte kiddo’s in een trein met een nachtclub erin naar het festival te gaan? Je bent een strijder of je bent een strijder!

Check Festival.Travel voor meer info over de Sziget Express.

Camping of niet?

Uniek op Sziget is dat je je tentje vrijwel overal gratis mag parkeren. Ja, als jij graag in je slaap doordendert op techno, dan mag je ‘m naast het Colosseum zetten. Wij twijfelden hier geen seconde over en hebben een AirBnb in het centrum van Boedapest geboekt, op 30 min met OV van het festival. Een mooie tussenoplossing zijn de campings op het eiland, waar je wel wat extra voor betaald, maar dan wel een stuk comfortabeler kan kamperen. En een keertje douchen tijdens zes dagen feest, is ook geen straf.

Sziget 2023

Oké, we get it. Volgend jaar wil je hierbij zijn, dus zet 9 t/m 14 augustus in je agenda. We hebben goed nieuws en slecht nieuws, als je nog geen tickets hebt. De speciale 48 uur durende Early Bird sale heb jij met je slaperige kop gemist. Gelukkig komen er snel weer nieuwe tickets beschikbaar. Zien we jaar. Main Stage, linksvoor. Hopelijk bij Goldband ;-).