Horeca, cultuur- en evenementbranche: rust in vrede

horeca-1

Je kunt inmiddels een aardig potje surfen op de tweede golf waarin we zitten. En met de persconferentie vanavond om 19:00 lijken we in de laatste fase te komen voordat we weer volledig in een lockdown als in maart belanden. Weet je nog, die tijd toen je op vrijdag in je eentje dronken werd tijdens een quiz met vrienden via Zoom? Geen zompige kaassouflé uit de muur trekken na een avond stappen. En geen dinsdagdip meer na een zaterdag net iets te hard gaan op een festival. De tranen staan ons nader dan het lachen als we er aan terugdenken.

Extra maatregelen

Helemaal nu de horeca hun deuren weer lijkt te moeten gaan sluiten, alcoholverkoop na 20:00 wordt verboden, boven de 18 jaar geen teamsporten meer bij de amateurs, we mogen alleen nog gebruik maken van het openbaar vervoer wanneer het écht noodzakelijk is én we mogen met 4 personen samen komen, zowel binnen als buiten.

De teugels worden weer flink aangetrokken en we worden nog verder beperkt in ons doen en laten. En hoe k*t het misschien voor jou lijkt, omdat jij je nek niet vol kan gieten in de lokale bardancing, is het voor de horeca, cultuur- en evenementenbranche de zoveelste tegenslag in korte tijd. Zo erg zelfs, dat het overgrote deel van de horecazaken waar je wel eens komt, festivals die je bezoekt of theaters waar je wel eens heengaat, na deze extra maatregelen niet meer kunnen bestaan.

Het kabinet ziet al maanden dat het verder dichtgooien van de horeca helemaal geen invloed heeft op de cijfers. Er verschijnen steeds meer onderzoeken die wijzen op uitbraken in de thuissituatie, en onder migranten. Het lijkt wel alsof het kabinet het spoor bijster is en onzorgvuldig een zondeboek uitkiest. De horeca is juist een plek waar mensen dankzij de strenge protocollen toch op een veilige manier kunnen samenkomen.

“De nood was al hoog”, zei directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. “Dit kan voor sommige ondernemers een laatste zetje zijn.” Wanneer het zover komt, zal het niet lang duren dat onze brievenbus uitpuilt met overlijdensbericht: “De Horeca †, 13 oktober 2020, Den Haag. Weduwe van de Evenementenbranche sinds maart 2020. Er is geen gelegenheid tot afscheid nemen”

Waar is het perspectief?

Het moge duidelijk zijn dat het kabinet perspectief moet bieden voor deze sectoren. De evenementensector, één van de zwaarst getroffen sectoren, krijgt ‘misschien’ de kans om te experimenteren met verschillende soorten evenementen. Daarbij zou de coronasneltest een rol kunnen gaan spelen. Want hoewel het lijkt dat het kabinet maar al te graag dingen verbiedt, ondanks directeur van Lowlands Eric van Eerdenburg aan heeft getoond dat evenementen in de buitenlucht geen extra besmettingsgevaar levert, is er nu een zoektocht gestart met de branche naar wat er wél mogelijk is. Het kabinet heeft toegezegd dat het de plannen voor gaat leggen aan het RIVM.

Want wat heeft het organiseren van festivals en het opzetten van coronasneltest-locaties met elkaar gemeen? Misschien meer dan je in eerste instantie denkt, vinden Lovelandorganisatoren Marnix Bal en Wouter Muurlink. Met GGD en gemeente zetten zij nu een tot in de puntjes verzorgde sneltestlocatie op in Zuidoost.

De toestroom van mensen in goede banen lijken, zorgen voor voldoende parkeerplaatsen, verkeer regelen, privacymaatregelen, zorgen voor een fijne omgeving, sanitaire voorzieningen, verwarming en ventilatie; allemaal zaken die van even groot belang zijn bij het organiseren van een festival als bij het opzetten van een sneltestlocatie voor COVID-19.

“Wij weten hoe je een locatie van de grond af opbouwt en waar je allemaal rekening mee moet houden. We hebben 25 jaar ervaring die we kunnen inzetten,” zegt Bal.

De twee willen niet in een andere branche aan de slag en ook geen camping of terrasshow organiseren. Zij willen doen waar ze echt goed in zijn: het organiseren van festivals en daarmee mensen een onvergetelijke dag bezorgen. “Marnix en ik kennen elkaar al 25 jaar,” zegt Muurlink. “We zaten te bedenken hoe het evenementenseizoen er in 2021 uit zal zien. Onze hoofdvraag was hoe we ervoor kunnen zorgen dat we die 1,5 meter regel kunnen loslaten zodat we weer met z’n allen naar een festival kunnen. En ja, dan moet je iedereen testen, voordat ze het festivalterrein op stappen. Met sneltests dus.”

Horeca-2
Credits: JC Gellidon

Wellicht ook in de horeca mogelijk

Een coronasneltest zou in de horeca ook uitkomst kunnen bieden. Bij de deur een coronasneltest en pas bij een negatieve uitslag het café of restaurant in. Want aangezien een vaccin er voorlopig nog niet aan zit te komen, moeten horecaondernemers zelf opstaan en met oplossingen komen.

Oubaha, de grootste horeca-ondernemer in de regio Arnhem en Nijmegen met tientallen zaken, zegt het plan te hebben een coronasnelteststraat in te richten in Arnhem en Nijmegen ‘met gekwalificeerd personeel, gespiegeld aan de GGD’.

Wie negatief test, krijgt daarvan een schriftelijk bewijs en krijgt dan toegang tot de horecazaken. “Waarbij het mij er niet om gaat om alle zaken helemaal vol te stouwen”’, benadrukt hij. “Ik denk dat je ook andere coronamaatregelen moet nemen, dat het testen onderdeel is van wat je allemaal moet doen. En als je al die dingen optelt, dan moet kijken wat er mogelijk is.”

Tuurlijk heeft het testen aan de deur voeten in aarde. Zo is er logistiek natuurlijk een probleem en wil je niet dat er duizenden jongeren zich in een rij verzamelen, maar ook hier zijn oplossingen voor de bedenken. Voorop staat dat alles op een veilige manier gaat, en daar moet de gemeente over meedenken. “Ik hoef geen groen licht, maar zou het mooi vinden als we in overleg tot iets komen waardoor er voor de horeca wat meer mogelijk is dan nu.” aldus Oubaha.

Ruim kwart over 12

En daar slaat Oubaha de spijker op de kop. Er moet niet alleen maar gekeken wat er niet meer mag, maar kijken wat er wél mogelijk is. Voor veel sectoren is het geen 5 voor 12, geen 12 uur, maar ruim kwart over 12. Nog even en er zijn helemaal geen plekken meer om een dag of avond plezier te hebben…

Horeca-2
Credits: Ray Reyes
Source :