Tips: je lever ontgiften na een heftig weekend

Lever ontgiften

Waar de een op zondag vroeg opstaat om iets aan zijn (vrije) dag te hebben, ligt de andere ie-de-re zondag met een kater van heb ik jou daar in zijn/haar nest te stinken. Vrijdag begonnen met een straffe vrijmibo, om vervolgens met twee gestrekte benen het nachtleven in te duiken. Op Zaterdag met de nodige alcoholische versnaperingen staan ravotten op een festival en je vond het ook nog een goed idee om die after mee te pakken. Resultaat: een hoofd vol knikkers en een lever die moord en brand schreeuwt.

Kan natuurlijk gebeuren, maar het is geen gek idee om je lichaam een kleine handje te helpen bij het herstel van je lever. Bedanken hoeft niet, deze tips krijg je van het huis.

lever ontgiften-3
Credits: Gregory Pappas

Minder drinken

We zullen maar met de deur in huis vallen: jij drinkt hoogstwaarschijnlijk te veel. Of je nou ‘maar’ vijf biertjes drink, of dertien gin-tonic in je gezicht smijt het is al snel te veel. Om leveraandoeningen te voorkomen zou je niet meer dan drie alcoholische drankjes per dag mogen drinken. Hoe gezellig het ook is, je moet lief zijn voor je lever en op tijd overgaan op water.

Ohja, minder alcohol drinken is één ding. Je moet misschien ook eens opletten hoe je het doet. Drinken in combinatie met bepaalde medicijnen doet je lever al helemaal geen goed. De tijd dat je jouw antibioticakuur met bier wegspoelt is nu wel voorbij.

Sporten

Waneer jij in de sportschool staat probeer je waarschijnlijk de gewichten door het dak te smijten. Je gaat immers voor goud, toch? Het klinkt misschien raar, maar misschien is het ene idee om je een in te schrijven voor een lesje yoga of Pilates.

Deze oefeningen stimuleren namelijk je bloedsomloop, lymfestelsel en spijsvertering. En daar profiteert je lever óók van!

Lever ontgiften
Credits: Stephen Sandian

Kruiden

En dan niet zomaar kruiden, vooral de juiste kruiden helpen je lever te herstellen. De Mariadistel wordt al duizenden jaren gebruikt, maar is nu gewoon in pilvorm bij een drogist te krijgen.

Ook wordt met hiermee de hoeveelheid gluthahione verhoogd met 50%, wat weer een antioxidant is die jouw lever probeert op te lappen na een avondje zuipen. Drie keer per week zo’n pilletje in je mik en je bent good to go.

Voeding

Probeer na een weekend binge drinken bewerkt voedsel met suikers en verzadigde vetten te vermijden. Een goed dieet is key voor het herstellen van je lever. Verse groenten en fruit is wat je nodig hebt en ga dus op zoek naar een antioxidant-rijk voedsel met vitamines A, C en E.

Ook is het belangrijk dat je gezonde vetten gaat eten. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en is zelfs gewoon in pak te verkrijgen. In de noten en zaden Granola van Eat Natural zit met verschillende noten en zaden, volkoren haver, geroosterd roggekruim en kokosnootschaafsel al een groot gedeelte bij elkaar. Wat magere kwark en vers fruit erbij en jouw lever gaat lekkerder dan ‘ie ooit gegaan is!

[alert type=white]Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eat Natural[/alert]