Maestro’s DJ Select | Episode 09: AJ Buitendijk & Lex Anders

[alert type=white]Mellowed is niet vies van hitsige plaatjes en verborgen muzikale juweeltjes. Daarom hebben we eens in de drie weken een speciale Mellowed podcast bomvol nieuwe en obscure muziek. Exclusieve sets door de favoriete DJ’s van Maestro’s Records, speciaal opgenomen voor Mellowed, om lekker het weekend in te luiden! En alsof dat nog niet tof genoeg is, vind je meer informatie over de tracks en DJ’s op deze pagina. Check your vinyl needs at Maestro’s Recordcafé[/alert]

AJ Buitendijk & Lex Anders

DJ duo’s zie je steeds vaker, maar hoe vaak komt het voor dat ze ruim tien jaar schelen? En hoe kan er in een korte periode zo’n bijzondere samenwerking ontstaan? Is er jaloezie als een van de heren wat voor zichzelf wil doen? Eigenlijk doen deze vragen er niet toe voor AJ Buitendijk en Lex Anders, want de muzikale klik tussen de twee is onbeschrijflijk. En dat is hun geheim.

Ruim drie jaar geleden leren de DJ’s elkaar kennen. Lex Anders vraagt een plaatje (The Future Armando) aan bij AJ die op dat moment draait in het Plein (P79, Den Bosch). Ze raken niet uitgepraat over muziek en sturen af en toe plaatjes naar elkaar door. Hun muzieksmaak blijkt aardig overeen te komen. Een vriendschap is ontstaan. De volgende stap is een keertje samen draaien en “zo bleven we een beetje plakken.”, zegt AJ.

Het uitwisselen van ideeën en elkaar inspireren, is nog het beste te vergelijken met twee muzikanten die samen jammen. Ondanks hun verschil in leeftijd en ervaring, versterken ze elkaar. “Het ging zo snel, omdat we op één lijn zaten en we bleken een goede combinatie.”

Beide heren draaien digitaal en AJ vindt het dan ook bijzonder dat ze zijn opgenomen in de Maestros Select. “Wij kunnen op een digitale manier een vibe neerzetten die de jongens in de platenzaak aanspreekt, denk ik.” Toch verzamelen de heren ook platen, maar dan digitaal en dat is niet per se gemakkelijker. “Sommige tracks worden alleen op vinyl uitgebracht. Of de digitale versie is gewoon shit en daar kun je dan niks mee.” AJ zou graag met vinyl gaan draaien, maar -streber als hij is- wil het pas doen als hij dat goed genoeg beheerst. Het is wel duidelijk dat deze DJ’s geen half werk leveren.

“Als ik het geluk op de gezichten van mensen zie, prijs ik mezelf ook gelukkig

Dat kan ook bijna niet, als je kijkt naar wat ze al hebben bereikt. AJ is mede-oprichter van Losjes en stond al op Solar, “waar half Den Bosch me kwam supporten.” Lex Anders stond in de booth bij de Oranjekade en kijkt vooruit naar Smèrrig Festival: “Och, wat heb ik daar zin in!” Samen zorgen ze ervoor dat menig publiek niet stil kan blijven staan. “Draaien is echt wel iets spannends. Je legt het publiek jouw smaak op en als je die handjes de lucht in krijgt, is dat supervet.”, beschrijft AJ. Lex sluit zich daarbij aan: “De extase die vrijkomt is zo intens. Als ik het geluk op de gezichten van mensen zie, prijs ik mezelf ook gelukkig.”

Het mag duidelijk zijn dat deze DJ’s op één lijn zitten en het plezier van muziek in dezelfde dingen vinden. Vooral het ‘draaien op emotie’ komt naar voren als must. Beide heren kunnen niet genoeg benadrukken wat het met een DJ doet als het publiek losgaat. “Er komt een niet te verwoorden energie vrij.”, stelt Lex. AJ vult aan: “Toen ik tijdens de Meimarkt bij GinFizz (Tilburg) Man With The Red Face draaide, brak rond de klok van half zes op het moment van de sax opeens de zon door. Dat was magisch, euforisch. Ik wil het niet zeggen, maar: daar doe je het voor.” Volgens de zelfbenoemde ‘oude rot’ kun je binnen een genre alles draaien, als het maar op het juiste moment is.

“We zijn er niet om iemand muzikaal op te voeden”

Het Bossche house-landschap lijkt soms vol te raken, als je denkt aan Spatial, Losjes, Adoda Music, Herrie met Gerrie en Passievrucht. Het is dus belangrijk om met iets anders te komen. En hoewel de heren geen vast duo zijn en beide solo-projecten ambiëren, hebben zij nog wel wat in petto samen. Het feestje Movin’ & Groovin’ is een avond met fijne house. Soms met disco-invloeden, dan weer acid. Zolang er maar gedanst kan worden met een biertje in de hand. “We zijn er niet om iemand muzikaal op te voeden. Er is ruimte voor sauzen en pompen, dan weer aandacht voor minimal. Het wordt een fijn feestje waar mensen met warme woorden over moeten spreken.”

De set voor Maestros Select sluit er mooi op aan, want de keuze voor tracks is wederom divers. Er zijn wat uitstapjes buiten de eigen comfort zone gemaakt en toch is de samenstelling complementair. “Er zitten platen tussen die we zelf niet altijd kunnen draaien, maar hier wel in passen.” De ondertoon van de mix is house, de heren laten verschillende kanten horen en zorgen voor een mooi geheel.

Hand-picked tracks

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

DJ Koze – Pick Up (23:30)

Wat ons betreft heeft DJ Koze hier weer de juiste snaar geraakt. Deze plaat klinkt heel fijn op de dansvloer en als luistervoer. De warmte die deze plaat brengt, geeft veel energie. De vocal, die perfect getimed is, raakt mensen en daardoor wordt het persoonlijk. Een intieme, dansbare sfeer.”

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Chris Stussy – Boogie Trippin’(31:05)

Ja, waarom de overgang naar een drukkere houseplaat? Energie. Sommige platen hebben iets in zich wat moeten in woorden kan worden uitgelegd.” Bij deze plaat spreekt Lex Anders even over de vocal; ‘Back on the boogie’. “Dit wordt meerdere malen herhaald, met daaronder een verzwaarde bassline, waardoor het contrast in de track iets vergroeid. Hoge en lage tonen die langs elkaar gaan en toch allebei aankomen in het oor.” Het subtiele, maar energieke percussiewerk aan de andere kant, gebruikt Lex Anders graag in een set om het tempo aan te passen. “Daardoor blijf je als luisteraar geboeid.”

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Unknown artist – IJzeren Rots (35:30)

Zet een kop koffie voor jezelf en, als je rookt: steek een peuk op. Je gaat namelijk naar negen minuten van de (volgens ons) beste, kale minimal track van dit jaar luisteren.”

 

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]

[/lgc_column]
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *