Maestro’s DJ Select | Episode 04: Enrique
Enrique
Enrique (Roy Lepoutre), is al geruime tijd actief in de Amsterdamse muziekscene. Hij heeft als bookings agent gewerkt, evenementen als GZG, Alter Ego/Shoeless, Corroborree, Bollywood, Bar mee georganiseerd, maar bovenal is hij muziekliefhebber die graag op zoek is naar bijzondere platen.
Zijn muzieksmaak is breed; het maakt niet uit waar het vandaan komt of welk genrestempel het heeft gekregen, zolang de groove domineert draait hij het graag. Van Braziliaanse hip hop naar Franse boogie en vervolgens door naar wave. Dat laatste bestempelt hij als ‘schlager funk’. In de loop der jaren is Enrique sterk beïnvloed door de mannen achter Redlight Records en Music From Memory. Daar werd zijn liefde voor hip hop, jazz, funk en soul als snel verbreed en zijn het de jaren 80 die de afgelopen jaren de bovenhand hebben. Aan kennis en visie geen gebrek bij Enrique, hierdoor horen wij graag meer over zijn ervaringen die hij heeft opgedaan.
Voor Enrique is een event geslaagd wanneer er weinig concessies gemaakt worden op geluid, techniek en faciliteiten/beleving. Zo moet er lekker gedronken en gegeten kunnen worden. Daarnaast is een sterke programmering vereist. Dat betekent voor Enrique niet direct bekende namen of veel namen, maar vooral goede muziek en een gevarieerd programma. Hij vindt het belangrijk dat mensen voor muziek komen en niet voor bekende artiesten. Zo heeft hij met de organisatie van GZG en Shoeless nooit de line ups bekend gemaakt terwijl deze feesten altijd strak uitverkocht waren. Het gaat volgens Enrique om het vertrouwen en de verwachtingen die je bij het publiek opbouwt. Kun je daaraan voldoen is het feest altijd top! Daarnaast creëert het de mogelijkheid verrassende artiesten te boeken en ze een kans te geven om mee te groeien met het festival.
De kwaliteit van een programmering hangt volgens Enrique sterk samen met de omgang van de stage, de aankleding en sfeer van het terrein. In zijn jaren bij Mysteryland, waar hij verantwoordelijk was voor de Bollywood bar, heeft hij deze invulling kunnen uitvoeren met vrienden uit de scene. Zo heeft hij selectors gehad als; Redlight Records Dj Team (Calypso Steve, Abel, Jamie Tiller) Orpheu & Young Marco, Sadar Bahar, Volcov, Raphael Top Secret, Invisible City Sound System, Kejeblos, Steel Bonus, maar ook dj’s als Studio Barnhus of Baba Stiltz en Frits Wentink
Voor een dag met lange sets heb je een duidelijke muzikale opbouw nodig. Doe je dat niet, krijg je de mensen niet aan het dansen en sla je de plank mis. Door de DJ’s ruim de tijd te geven, kunnen zij hier een optimale invulling aan geven. Lekker langzaam opbouwen van ambient of reggae naar een ultieme partyvibe. Een DJ moet zich daarom niet boven de muziek plaatsen. Hij moet juist zelfbeheersing tonen en het publiek lezen zodat hij daarop in kan spelen.
“Als je een DJ goed neer zet en de tijd geeft dan kan dat muzikaal erg interessant worden.“
In de toekomst wil Enrique nog met artiesten samenwerken zoals Mr Scruff, Red Greg, Mr. Thing, Nik The Record, Loud E, Tako, Vladimir, Mark Grusane, Lotti The Sorry Entertainer en Peaknick
Voor deze Mellowed set heeft Enrique gekozen voor strikt Brazilaanse tunes. De focus op Braziliaanse Hip hop en R&B is iets dat hij nog niet eerder heeft gedaan.
Het ontdekken van nieuwe muziek doet Enrique het liefst in een winkel. Al geeft hij toe de laatste tijd ook regelmatig online nieuw vinyl te bestellen. Het geeft hem echter minder voldoening. Online ligt de nadruk meer op het verzamelaspect dan op het ontdekken van nieuwe muziek.
“Fysiek diggen en ontdekken van nieuwe muziek is toch het leukste en geeft mij het meeste zelfvoldoening”.
Tijdens het diggen is Enrique vooral gericht op artwork. Hij kijkt naar de informatie op de cover, hoe de mensen eruit zien, welke stijl de artwork uitstraalt en welke instrumenten er zichtbaar zijn. Als het hem direct aanspreekt geldt dit ook vaak voor de muziek op het vinyl. Wanneer hij dan gaat luisteren ontdekt hij vaak de dikke baselines en unieke grooves die hem raken en onderscheiden als DJ. Door zijn ervaring kent Enrique genoeg labels, artiesten en muzikanten die hem aanspreken. Zijn favoriete (bas)gitarist die meespeelt op een onbekende plaat uit een nog onbekender genre levert volgens hem dan vaak de grootste verassing op.
“Ik ben niet zo hard core als jongens als James Pole / Calypso Steve van Redlight Records, deze man staat vroeg op om het Waterloo plein af te gaan of naar Groningen te reizen en daar te diggen, en maakt net het verschil dat hij platen als Basa Basa – Homowo voor een prikje vind waar wij het met een reissue moeten doen of heel veel geld ervoor neer moeten leggen.”
3 hand-picked tracks
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]Rick E Nando – Clima Bom
Label: RGE Discos
Release date: 1989
“Dit is precies de goede vibe en perfecte mix van r&b en funk. “
[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”][/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]
Thaide & DJ Hum – Coisas Do Amor Kiki Gyan
Label: Estudio Eldorado
Release date: 1989
“Pioniers in de Braziliaanse hiphop. Deze plaat is één van de redenen waarom ik dieper in dit genre ben gaan diggen.”
[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”][/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]
Fernanda Abrue – Speed Racer
Label: EMI
Release date: 1989
“Heel het album is super sterk, maar deze heeft ook iets Europees, iets wave achtigs en dat spreekt me erg aan. Vette clip ook.”
[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”][/lgc_column]