Worden vrouwen echt tegelijk ongesteld wanneer ze vaak samen zijn?

ongesteld

Het is een bekend verhaal uit de wandelgangen. Vrouwen die veel tijd met elkaar doorbrengen, zouden tegelijkertijd ongesteld worden alsof de cyclus als een soort Bluetoothverbinding aan elkaar zit.

Je was afgelopen zomer met je beste vriendin op vakantie. Je werd eigenlijk op een dinsdag ongesteld , maar uiteindelijk kwam moeder natuur een week te laat. Precies toen je vriendin ook ongesteld werd. Toeval of niet? Vandaag komen we met het verlossende antwoord. Bestaat menstruatiesynchronisatie dan echt?

Worden vrouwen echt tegelijk ongesteld wanneer ze vaak samen zijn?

Voor we het mysterie kunnen ontrafelen, moeten we eerst kijken waar dit fenomeen eigenlijk vandaan kwam. Het eerste onderzoek hiernaar dateert uit 1971. Psycholoog Martha McClintock onderzocht een groep 17 tot 21-jarige studenten van Wellesley College in Massachusetts. Aan hen werd gevraagd naar hun menstruatiecyclus cyclus én wie hun vriendinnen waren.

Fouten in het onderzoek

Duidelijke zaak zou je zeggen. Maar, in 1990 werd het onderzoek van McClintock toch maar eens onder de loep genomen. Antropoloog H. Clyde Wilson geloofde er namelijk de ballen niet van. En wat bleek: er zaten inderdaad fouten in het onderzoek. Statistisch gezien zou de vermeende synchronisatie volgens de antropoloog net zo goed verklaard kunnen worden door toeval.

Ook andere onderzoekers waagden zich eraan. Zij herhaalden het onderzoek meerdere keren. Toen kwam fout número dos aan het licht. McClintock hield namelijk geen rekening met onregelmatige ongesteldheidscyclussen.

ongesteld
Credits: Josefin

Statistieken in de war

Een beetje raar McClintock, want vrouwen in de onderzochte leeftijdscategorie hebben hier nog vaak last van. De onderzoekers die het onderzoek herhaalden, stuitte dus ook op veel studentes die onregelmatig ongesteld werden. Hierdoor moest de hele methodiek aangepast worden en klopte die van McClintock niet meer. Wanneer de vrouwen met een onregelmatige cyclus namelijk uitgesloten worden, wordt de kans op een verband dat lijkt op synchronisatie groter. Not fair McClintock, not fair.

Conclusie

In 2006 werd het onderzoek van McClintock voor de laatste keer herhaald. Dit keer waagde Anna Ziomkiewicz van de Poolse Academie van Wetenschappen een poging. Gelukkig kwam ze met het verlossende antwoord: hoeveel of vaak je ook met vriendinnen of medestudentes bent, het heeft geen invloed op de timing van het maandelijkse ‘bloedserieuze kutprobleem‘.

Er is een rede dat deze mythe al jaren in de wandelgangen rondgaat. Het eerste onderzoek is waarschijnlijk bij veel mensen blijven hangen. Gelukkig kunnen we het nu once and for all naar het land der fabelen sturen. Menstruatiesynchronisatie is namelijk hoogstwaarschijnlijk onzin. Bullshit. Lulkoek. Nonsens. Flauwekul. Weten we dat ook weer.

ongesteld
Credits: Chewy
Source :
Quest , Header: Bigstock