Waarom er eigenlijk helemaal niets mis mee is om bisgierig te zijn

Onze wereld heeft er een handje in om op alles een labeltje te plakken. Je bent óf homo, óf lesbisch, biseksueel, panseksueel of whatever. Maar het is helaas voor veel mensen nog steeds lastig te bevatten dat er ook iets tussen in zit. We presenteren je: bisgierig. Een fenomeen dat nog niet zijn plekje in de officiële LGBTQIAP+ gewonnen heeft, maar zeker ‘n plekje verdient. Wij geven jullie er bij deze een levenslesje erin.

Bisgierig: waarom het hartstikke normaal is

Bi-wat?

Bisgierig. Een mooie samenvatting van de woorden bi-seksueel en nieuwsgierig. Onder het begrip ‘bisgierig’ vallen ook de termen heteroflexibel en homoflexibel. Wikipedia definieert het als:

De term bisgierig, of de Engelse term bi-curious, slaat op mensen met een hetero- of homoseksuele identiteit die nieuwsgierig zijn naar een relatie of seksuele activiteit met een persoon waarvan het geslacht niet hun voorkeur heeft.

En laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens nagedacht over de optie van het geslacht waar we niet op vallen. Of het je nu aantrok of niet. Grote kans dat de vraag: “hoe zou het zijn?” wel eens in je hoofd opgekomen is. Toch lijkt de stap om ernaar te handelen voor veel nog groot. Want als je als hetero vrouw of man met iemand van hetzelfde geslacht naar bed gaat, betekent dat dan niet gewoon dat je per direct gay bent? Nou, niet dus. Kennelijk ben je gewoon heteroflexibel. Bisgierig. Avonturistisch. Jij wil gewoon een teentje dippen in het zwembad van de buren. Jij wil the best of both worlds. 

Voor veel heteroseksuele mannen is het not done om er überhaupt over te praten, bij vrouwen is het wat minder ‘n dingetje. Want laten we eerlijk zijn, negen van de tien vrouwen wordt openlijk bisgierig na voldoende wijntjes. Of je nu homo, hetero, lesbisch of heteroseksueel bent: veel mensen zijn wel eens nieuwsgierig naar wat ze niet hebben. Het is gewoon een gegeven dat de mensheid gekregen heeft. We willen weten hoe het is, on the other side. 

Vaak begint de innerlijke discussie redelijk jong: val ik op mannen, vrouwen, alles of iets daartussenin? De meeste mensen zijn dan ook vrij zeker van hun seksualiteit. Toch hangt er nog steeds een behoorlijk taboe rondom het switchen van seksualiteit. Wanneer iemand op mannen valt lijken we dit te kunnen bevatten. Wanneer een heteroman echter op zijn vrije avond een keer zin heeft om met een andere man te zoenen, slaat de boel daarboven toch een beetje op hol. Nergens voor nodig, gewoon lekker laten leven.

Vrijheid blijheid

Eigenlijk zijn al die termen maar bullshit. Dat je jezelf überhaupt als iets moet classificeren is eigenlijk al niet meer van deze tijd. Waarom moet iemand zichzelf verantwoorden, wanneer die af en toe gewoon zin heeft in wat anders? Lekker experimenteren met die handel, zeggen wij. Want hoe kun je in godsnaam weten waar je van houdt, als je nooit wat anders probeert? Dus de moraal van het verhaal: dwing jezelf vooral nergens toe. Als jij vanavond zin hebt om eens even heel goed de amandelen van je beste vriend of vriendin te gaan inspecteren, vooral lekker doen. Fijn hè, zo’n vrij land.

Foto: Jenna Jacobs

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *