Oortjes of koptelefoon? De voor- en nadelen op een rijtje

Koptelefoon-2

Hier op de redactie luisteren we muziek. Veel muziek. En ook in het straatbeeld is muziek haast niet meer weg te denken. Of het nu is om je humeur op te peppen, je hoofd leeg te maken, of ongegeneerd mee te zingen, bijna iedereen gaat lekker op muziek. Maar hoe men muziek luistert wil nog wel eens verschillen. Ga jij voor oortjes of een koptelefoon? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Je eigen manier van muziek luisteren

We leven in een wereld waar de de nieuwste technologieën en modellen ons om de oren vliegen. Oortjes, koptelefoons, smartphones, noise cancelling of niet, wireless of met draad. Groot, klein, het is soms lastig om door de bomen het bos te zien. Daarom zetten we in dit artikel wat handige informatie voor je op een rijtje om de keuze voor jou iets makkelijker te maken.

But first things first. Over het algemeen luisteren we muziek via onze aller dierbaarste broekzakgezelschap: onze telefoon. Zonder gaan we de deur niet uit. En om de hele dag muziek te luisteren heb je een telefoon nodig met een batterij die de hele dag meegaat, genoeg data om de hele dag muziek te kunnen streamen. Met een Samsung A54 abonnement heb je het allemaal. En je krijgt daarvoor ook nog eens een heel strak toestel voor terug.

Oortjes

Waar we een aantal jaren terug nog letterlijk en figuurlijk in de knoop lagen met onze draadjes van onze oortjes, is het tegenwoordig raar om iemand te zien die nog oortjes heeft met een draad. Times have changed.

Overal waar je gaat en staat zie je draadloze oortjes die via Bluetooth in verbinding staan met je telefoon. Ze worden steeds beter en kleiner, maar ook vooral duurder en geavanceerder. Je hebt haast niet eens door dat je ze draagt, wat als nadeel geeft dat ze snel kapot gaan, of herkenbaarder: kwijt raakt.

Koptelefoon-1
Credits: Artem Podrez

Koptelefoon

Koptelefoons zien we vaak als lomp en onhandig, maar zijn eigenlijk gemaakt voor een betere kwaliteit en comfort ten opzichte van oortjes. Met de zachte oorkussens die over je oren vallen heb je nooit het probleem dat ze bijvoorbeeld uit je oren vallen, wat met oortjes wel het geval is.

Wat is beter op welk gebied?

Iedereen heeft een eigen smaak. Gelukkig maar. Toch zijn er aantal gebieden waar óf oortjes óf koptelefoon in uitblinken. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

Gemak: Oortjes – klein, licht en overal makkelijk mee naartoe te nemen.

Kwaliteit: Een lastige, een goedkope koptelefoon legt het natuurlijk af tegen dure oortjes, maar over het algemeen legt de kwaliteit van oortjes het af tegen die van koptelefoons.

Comfort: Koptelefoon – zachte oorkussens die over je oren vallen in plaats van irritatie in de oren.

Prijs: Dit is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit, maar oortjes zijn makkelijker te maken en daarom dus goedkoper.

Veiligheid: Koptelefoon – Vol volume is bij beide niet goed en kan gehoorschade veroorzaken, maar doordat de muziek met een koptelefoon verder van je oor komt is dit veiliger.

Onder aan de streep is het natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur en hoe je het wilt gebruiken. Oortjes zijn natuurlijk praktischer met sporten, maar voor vliegreizen leent een koptelefoon zich weer beter. Na het lezen van dit artikel kun je in ieder geval beter de voor-en nadelen afwegen met de manier waarop jij muziek wilt luisteren.

Koptelefoon-3
Credits: Ross Sneddon