Hoogleraar: “Proost liever met een pilletje dan champagne!”

De jaarwisseling is een heerlijk excuus om de bloemetjes eens flink buiten te zetten. De flessen champagnes vliegen je om de oren en op een of andere manier komen er altijd flessen sterke drank de kast uit. De kans is dan ook groot dat je dit artikel vanuit bed, met je schele smoel en een kater van hier tot aan Oostknollendam aan het lezen bent. Ik geef je geen ongelijk!

Feit blijft, we houden allemaal van alcohol, hoe ellendig je je er ook van kunt voelen. Maar alcohol is niet het enige dat een avond kan verreiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we vandaag de dag massaal aan de harddrugs zitten, met een voorkeur voor XTC of 4-FA. Nu kun je natuurlijk zeggen dat we dat al veel langer doen, want alcohol is en blijft gewoon een harddrug die toevallig is geaccepteerd door de samenleving. “Als alcohol nu ontdekt zou worden, zouden we het benaderen als GHB en verbieden”, aldus hoogleraar David Nutt, verbonden aan het Imperial College London en voorzitter van een stichting die objectieve informatie over drugs wil verspreiden.

Onderzoek

Deze beste man was tot 2009 hoofd van wetenschappelijk adviesbureau van de Britse overheid, dat onderzoek naar de gevaren van drugs. Hij kreeg de bons omdat zijn adviezen niet in goed aarde vielen bij het publiek. Hij zei namelijk dat men zich niet zo druk over MDMA (hoofdbestanddeel XTC) moest maken, maar zich op de gevolgen van alcohol moesten focussen. “De gevaren van XTC zijn overzichtelijk. Paardrijden is bijvoorbeeld gevaarlijker. Elk weekend sterven er drie Britten aan alcoholvergiftiging. Daar hebben we het niet over en de media negeren het doorgaans” , aldus Nutt. Vooral in Nederland, waar we drugs elke hoek van de straat kunnen testen, zijn de gevaren makkelijk te overzien. Wanneer je goed met XTC omgaat, hoeft het helemaal niet gevaarlijk te zijn.

Zijn argument wordt ook nog eens versterkt door twee grootschalige onderzoeken die hij heeft uitgevoerd in Groot-Brittanië, en later ook nog eens in heel Europa. Uit beide onderzoeken kwamen dezelfde resultaten: MDMA is een stuk minder gevaarlijk dan alcohol.

In beide onderzoeken hebben ze twee dingen gemeten: schade voor de gebruiker en schade voor de samenleving. Op beide punten scoort alcohol een stuk hoger. Nutt: Of pillen niet ook slecht voor onze gezondheid zijn? Zelfs water kan gevaarlijk zijn als je er te veel van drinkt. Nogmaals: jullie kunnen je pillen laten testen, er hóeft niets fout te gaan. Stel je zelf eens de vraag waar een overheid zich mee bezig moet houden: de gezondheid van de bevolking, of streng overkomen?”

Op een gezond 2018

Nu hoor je me niet zeggen dat je alcohol links moet laten liggen en voortaan bij elke gelegenheid pillen achterin je strot te gooien, maar het is belangrijk dat je weet dat alcohol helemaal niet zo onschuldig is als dat je denkt. Alles draait om maat houden, wat je ook tot je neemt. Dus als jij gisteren met een pilletje hebt geproost op het nieuwe jaar, ben je beter bezig geweest dan al die lutsers die nu boven de wc hangen omdat ze de alcohol van gisteren niet konden handelen. HAPPY NEW YEAR!

Mellowed Out ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *