Met protestmars Unmute Us eist branche heropening in september

Unmute Us

Op zaterdag 21 augustus wordt in vijf Nederlandse steden de protestmars Unmute Us gelopen. Tijdens deze demonstratie uiten tot nu toe 470 aangesloten partijen uit de Nederlandse evenementenbranche, samen met hun bezoekers, hun gevoelens van onbegrip over het kabinetsbeleid rondom evenementen en festivals. Unmute Us vindt vanaf 14:00 uur plaats in Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. De boodschap van deze protestmars is: Stop de willekeur! De deelnemende partijen eisen dat per 1 september 2021 evenementen weer mogen plaatsvinden et een volledige capaciteit.

Unmute Us

Het initiatief is voortgekomen uit de dancefestival, maar heeft in enkele dagen de volledige evenementensector én hun bezoekers achter zich weten te scharen. Van de grote buitenfestivals tot zakelijke evenementen en locaties als Ahoy, Ziggo Dome, TivoliVredenburg en meer.

Na een weekend waarin festivals, culturele en zakelijke evenementen wederom de wacht werden aangezegd, terwijl tegelijkertijd tienduizenden mensen, nota bene onder toeziend oog van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, op elkaar gepropt in voetbalstadions aan het joelen en feesten waren, is de maat nóg voller.

Niet meer meten met twee maten

Natuurlijk is Unmute Us absoluut voorstander van het doorgaan van deze grootschalige sportevenementen, van voetbal tot Formule 1 (70.000 bezoekers per dag en de vele duizenden bezoekers op de omliggende campings en horecagelegenheden). Hier wordt namelijk bevestigd dat het wél kan en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit. Maar Unmute Us vindt dan ook dat de overheid een einde moet maken aan het meten van twee maten. Laat dan óók festivals en andere evenementen doorgaan.

Inmiddels stevenen we af op een vaccinatiegraad van 85 procent van de volwassen bevolking en op 1 september kan iedereen die dat wil gevaccineerd zijn. Maar hoe krom is het dat evenementen nog niet kunnen plaatsvinden op de piek van de vaccinatiegraad? De evenementenbranche heeft tenslotte door middel van de Fieldlab evenementen bewezen dat dit bij een minder hogere vaccinatieraad zeer veilig kan.

Unmute Us-1
Picture by ©KIRSTENVANSANTEN

In buitenland kan het wel

In het buitenland hebben inmiddels al diverse grootschalige evenementen en festivals plaatsgevonden. En de cijfers liegen niet. De Servische gezondheidsautoriteit heeft bevestigd dat er op Exit Festival (180.000 bezoekers) géén corona-uitbraak is geconstateerd. Ook op het Amerikaanse Lollapalooza (385.000 bezoekers) liepen slechts 203 mensen (0.05%) een besmetting op. Ook in buurland België worden inmiddels weer evenementen van 75.000 bezoekers toegestaan, nota bene op basis van resultaten van de Nederlandse Fieldlab onderzoeken. Het is daarom onverteerbaar dat de branche die deze resultaten heeft voortgebracht al 1,5 jaar op slot wordt gehouden, zonder enig perspectief op heropening.

Handelen uit angst

De Nederlandse overheid handelt momenteel uit angst na het nemen van een een aantal dubieuze besluiten eind juni. Van Dansen met Janssen tot een verruiming van de door Fieldlab geadviseerde 24 uur testen voor toegang naar 40 uur, een lage vaccinatiegraad onder jongeren én een opkomende Delta-variant. Echter bovenstaande buitenlandse evenementen vonden plaats tijden de Delta-variant, er wordt nu wel goed gecommuniceerd over de inwerktijd van het Janssen-vaccin, er wordt 24 uur testen gehanteerd én de vaccinatiegraad onder jongeren is exponentieel gestegen.

Precies om deze redenen gaan organisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties en bezoekers zaterdag massaal de straat op, met één duidelijk boodschap: Houd ons niet langer aan het lijntje. Vanaf 1 september moeten alle festivals en evenementen op volle capaciteit weer doorgang kunnen vinden. Inmiddels heeft het kabinet geen valide argumenten meer om dit te weigeren.