Psychedelica: de voor- en nadelen van deze trippende middelen

Psychedelica-1

Bij het gebruiken van drugs is het van essentieel belang om de voor- en nadelen te kennen. Vooral in een land als Nederland, waar veel soorten drugs gedoogd zijn. Psychedelica kunnen een verraderlijke werking hebben, maar kunnen daarentegen ook positieve effecten tot gevolg hebben. Om wat duidelijk te scheppen in deze bijzondere categorie, hebben we de meest vooraanstaande voor- en nadelen op een rij gezet. Stay safe, peeps!

Voor en -nadelen van psychedelische drugs

Voordelen

Drugsgebruik is nou niet iets wat mensen direct associeren met voordelen, maar bij psychedelica is dit toch wel degelijk het geval. Tuurlijk zitten er risico’s aan verbonden, maar het zou stom zijn om de voordelen te negeren. Tegenwoordig worden er steeds meer onderzoeken uitgevoerd naar de therapeutische effecten van psychedelische drugs en ander middelen. Met als gevolg dat psychedelische drugs vorig in twee Amerikaanse staten zijn gelegaliseerd.

  • Een bewust alternatief

Psychedelica is het ondergeschoven kind als het gaat om drugsgebruik. Veel mensen kiezen liever voor het legale alcohol of tabak. Als er illegale drugs wordt gebruikt, kiest meta vaak voor stimulansen als MDMA, speed of downers zoals GHB.  Deze drugs zijn slecht voor je op lichamelijk gebied en zijn daarnaast erg verslavingsgevoelig. Bij vrijwel geen enkele psychedelische drugs is dit het geval. Het is dus een bewust alternatief voor eerdergenoemde middelen.

  • Open zelf en -wereldbeeld

De kenmerkende effecten van psychedelische drugs zoals LSD of truffels, zijn je veranderende perceptie van de realiteit. Je gaat ander denken over bepaalde dingen en zegt voor nieuwe inzichten. Nadat de effecten zijn afgelopen en je weer jezelf bent, kun je deze inzichten die je hebt opgedaan meenemen naar je dagelijkse leven.

  • Je hebt een leuke tijd

Laten we er niet omheen draaien. De intentie van de meeste mensen om drugs te gebruiken komt vaak vanuit een bepaalde behoeftevervulling. Dit is op zichzelf niet erg. Willen we niet allemaal van tijd tot tijd een leuke avond hebben? En het overgrote deel dat psychedelica gebruikt heeft op zijn minst een interessante avond. En als je daar het feit bij optelt dat psychedelische drugs geen fysieke schade geeft of een verslaving brengt, is het taboe dat er op rust eigenlijk niet terecht en zeer zeker het overwegen waard.

Nadelen

Psychedelica vallen natuurlijk onder de categorie drugs en dat is natuurlijk de reden dat er een negatief randje hangt over de term psychedelische drugs. Er zijn daarom ook genoeg legitieme redenen om op te passen als het gaat om het gebruik ervan.

  • Bad trips

Als je een middel neemt dat je bewustzijn kan veranderen, kan dit goed, slecht of neutraal uitpakken. In de meeste gevallen geeft het innemen van psychedelische drugs geen negatieve effecten. Toch neemt dit niet weg dat het af en toe goed fout kan gaan, met alle gevolgen van dien. Soms kan de trip simpelweg té intens zijn, met als resultaat een ‘bad trip’. Het kan ook zo zijn dat de omgeving en/of gebeurtenissen die je meemaakt gedurende de trip je niet helemaal aanstaan. Omdat je gedachten al met een hoog tempo komen en gaan, zal dit geen prettig gevoel geven. Ook kun je bepaalde achterliggende gedachtes of realisaties confronteren waar je nog niet klaar voor bent. Dit kan met goede steun leiden tot positieve groei, maar kan ook veel te overweldigend zijn.

  • Onvoorspelbaar

Omdat iedereen een andere gevoeligheid heeft voor bepaalde drugs kan de uitkomst sterk verschillen van persoon tot persoon. Het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk kennis vergaart over de drugs die je gaat nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit is door de onvoorspelbaarheid van psychedelische drugs helemaal aan te raden. Het blijft natuurlijk een trip waarin je belandt, maar je kunt de route wel enigszins uitstippelen.

  • De duur

Ook hier verschilt de ervaring weer van persoon tot persoon én per drugs. Bij LSD duren de effecten bijvoorbeeld vrij lang, maar 2C-B en truffels duren hoogstens de helft zo lang.  Het kan zo zijn dat je de lengte van de ervaring vervelend vindt of dat je in het algemeen een vervelende trip hebt. In dat geval moet je kalm blijven en de ervaring uitzitten. Goed gezelschap en een tripsitter is hierbij enorm welkom.

Psychedelica-14
Credits: JR. Korpa