Snack-etiquette: zo scoor je de laatste snack

snack

Zelf zie je het misschien als beleefdheid, maar eigenlijk is het een diepgewortelde angst om iemand anders de kans te ontnemen om nog iets lekkers te eten. Je weet precies wat ik bedoel, je bent op een ontzettend gaar feestje wanneer er een schaaltje snacks langskomt. Wanneer iedereen is voorzien van een vette hap, gaat het schaaltje met de restanten de tafel op. Je ziet het aantal steeds verder teruglopen en voordat je het weet ligt er nog één snack, vaak de nasischijf, je aan te staren. Net als de twee vrienden waarmee je al verschillende, ongemakkelijke blikken hebt gewisseld. Het water staat in je bek, maar wilt niet gezien worden als de aso die de laatste snack toe-eigent.

En de een-na-laatste dan?

Angst, beleefdheid, hoe je het ook wilt noemen, er blijft altijd één snack over. Interessanter is de vraag: hoe zit het met de een-na-laatste? Daar zijn eigenlijk niet echt etiquetteregels voor. Niemand die ooit zegt dat je deze niet mag pakken. Maar als je met z’n drieën of meer bent, is duidelijk dat wie de een-na-laatste snack pakt iemand anders toch zijn kans ontneemt.

Leider

De een-na-laatste voelt moreel wellicht niet erg bezwaarlijk, omdat je beide mensen nog de kans neemt om de laatste snack te pakken. Toch blijkt de ‘leider’ van het gezelschap vaak te gaan voor de een-na-laatste snack, ontdekten onderzoekers van de University of California.

Zij lieten een groep van drie personen een opdracht doen in hun experiment. Degene die de leiding had werk willekeurig aangewezen. Ook kreeg de groep een schaal met vier koekjes. Wat bleek nu? Tijdens 75% van de gevallen was het de vooraf aangewezen leider die het derde, en dus een-na-laatste koekje pakte. Daarnaast was die leider vaak ook op andere manier onbeleefd, door bijvoorbeeld te smakken of te eten met open mond.

Hoe kun je de laatste snack toch scoren?

Terwijl jullie zenuwachtig elkaar én de laatste snack aan het aankijken zijn, kun je beter gewoon vragen of iemand anders deze wil. Zo niet, gooi jij ‘m lekker in je strot! Dat kan, want hij is als het goed is al flink afgekoeld. Een andere tactiek is om de snack te geven die hem het meest verdient. Degene die de snacks bijvoorbeeld heeft gebakken, de jarige-job, degen die net is afgestudeerd of aan degene waarvan het een prestatie is dat hij/zij nog niet dronken is.