Dit is waarom je geen water maar soep moet drinken op festivals!

Je begint met een paar gezellige biertjes, maar op een gegeven moment smaken ze naar een chemische mix van Dreft, drop én dat blauw-bruin goedje dat je eerder tegenkwam in een Dixie, tijdens het open zien te krijgen van een veel te strak geknoopt boterhamzakje met jouw lunch voor vandaag! De oorzaak hiervan is dat die lunch inmiddels de weg naar jouw bloedbaan gevonden heeft en dat heeft een bepaalde werking op jouw lichaam. Dat weet je, dit hele gevoel was ook de reden dat er een scherp randje van een plastic zakje in de bovenkant van je binnenbeen stak bij binnenkomst. Jouw lichaam zegt: we stappen over op water. En ineens wordt de dop van een flesje je meest kostbare bezit.

Je drinkt, je danst en je drinkt. Na 20 minuten (denk je) is het tijd voor een nieuw flesje en je haalt vast vijf euro (of twee munten) tevoorschijn. En op deze manier kom je de komende uurtjes wel door. Niet wetende dat het heel belangrijk is om tussendoor even een lekker bakkie soep te bestellen! En wij vertellen je graag waarom:

Ik drink water, ik zie je later

Luister, prima dat jij vrolijk een tientje uitgeeft aan een paar flesjes water terwijl je staat te dansen als een wentelteefje. Maar je moet je wel even bewust zijn van de gevaren van dit uiterst gevaarlijke goedje, dat in de meeste landen gewoon uit de kraan komt (!?). Té veel water zorgt namelijk voor hyponatriëmie. Voor H2O-intoxicatie. Ofwel: watervergiftiging. En geloof me: dat schijnt niet heel prettig te zijn.

Watervergiftiging

Een opgeblazen gevoel, misselijkheid, barfjes leggen en een bonkende bakkes, allemaal symptomen die duiden op een watervergiftiging. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de hersencellen díe je hebt uitzetten door een teveel aan vocht en exploderen. Nou, hoe uit zich dat in de praktijk: in eerste instantie treedt er verwarring op, daarna komen de welbekende stuiptrekkinkies, gevolgd door een klein omaatje en we toppen af met de dood. Niet per sé iets om op zondag trots aan je ouders te vertellen, tóch?

‘Hedde hedde drugs op?’ Dit is de oplossing!

Maarrrrr, er is een oplossing: soep! Het grootste probleem bij watervergiftiging is een natriumtekort, iets waar een stevige, zoute bouillon vol mee zit. Dus vraag bij je lokale foodcornerspecialist naar een lekker soepje. Heb jij zin in snert op snikhete zaterdag in juli? Moet jij weten. Blief jij liever een tomatencrème soepje met taugé? Gedurfd, gedurfd. Als je er maar zeker van bent dat ‘ie lekker zout is!

Tip: heb je een weekendfestival op de planning staan? Cup A Soup voor je mik, mate 😉

Oh, en je kan ook gewoon een boterhammetje in dat zakkie stoppen, i.p.v. kinderachtige tabletten in de vorm van spookjes.

Zo veel water mag je maximaal drinken op een festival

Normaal raak je overtollig vocht kwijt doordat je zweet- en pisgame on point is. Maar heb jij weer eens doppen groter dan de velgen van P. Diddy, dan is dat hele gebeuren een zootje ongeregeld. Het gebruik van XTC stimuleert bijvoorbeeld het antidiuretisch hormoon (ADH), ofwel: je kan niet pissen. Je nieren laten geen vocht door en sturen die pis direct naar je hersenen. Eerlijk zeggen, heb je daar zin in?

En voor vrouwen is het zelfs erger dan voor mannen. Aangezien mannen uit meer (60%) water bestaan dan de meeste vrouwen (55%), treedt watervergiftiging nog eerder op.

Maar tóch, er is een vuistregel voor alle mannen, vrouwen en alles daar tussenin: 1 glas water per uur. Heb je meer dorst? Haal een ijsje, drink een klein colaatje tussendoor en nog veel belangrijker: drink SOEP!

[alert type=white]Dit artikel is niet tot stand gekomen in samenwerking met Cup A Soup. Dit had wel gekund. Cup A Soup, jullie mogen altijd bellen.[/alert]
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *