Dit is waarom je statafels ziet onder invloed van XTC

Dit kun je jezelf vast nog wel herinneren: je staat op een festivalletje, de zon is al uren onder (maar jij bent er van overtuigd dat dit zojuist is gebeurd). Bij het verrassende nieuws – van een vriendelijke buurvrouw die z’n flesje chaudfontaine bijna fijnknijpt – dat over een uur de lichten al aangaan, besluit je nog een halfje er in te gooien. Totaal onnodig, maar jij hebt zeker 12 uur nodig om daar achter te komen. Dus je klapt ‘m.

Een half uur later zie je wat lachende gezichten naar je kijken, maar het maakt je niet veel uit. Je denkt dat je je ogen dicht hebt, maar feitelijk zijn je irissen gewoon naar achteren gerold. Tussendoor doe je af en toe je ogen open en je besluit een klein rondje te gaan lopen. Misschien is het een optimistisch idee, maar een poging wagen om te gaan pissen klinkt je goed in de oren.

Statafel?

Al dwalend door de menigte, besluit je je plastic bekertje netjes op een statafel die een meter verderop staat weg te zetten. Je loopt er naar toe, maar: geen statafel. Je kijkt achterom. Er staan nergens statafels? Waarom ben je helemaal omgelopen dan? En hoezo ben jij de enige zonder bril op?

Lieve vriend(in), jij bent lichtelijk aan het hallucineren geslagen. En dat mag allemaal! Deze ‘hallucinaties’ krijg je als gevolg van nystagmus. Door de hoge dosering MDMA maken je ogen snelle, ongecontroleerde bewegingen en kunnen ze wegdraaien. Niet bevorderlijk voor zicht dus.

Maar hoezo statafels dan?

Foto: Jason Blackeye

Hekkie?

Veel gebruikers geven aan statafels of hekken te zien tussen de mensenmassa, die er eigenlijk helemaal niet zijn. En in sommige gevallen lijkt het ook dat mensen brillen dragen, maar deze helemaal niet op hebben. Al moeten we ook eerlijk zeggen dat het gehalte zonnebrildragers in het donker op dit soort feestjes ook erg hoog is.

De statafel- en hek-hallucinaties komen waarschijnlijk doordat er ‘gaten’ zijn in de groep mensen. Je vergiftigde hersenen maken zelf de invulling dat hier iets zou moeten staan, want anders zou daar het ‘mensen-patroon’ wel doorlopen. Een statafel of hek is dan nog niet eens zo heel gek gedacht! Al raden we je aan om er niet op te gaan leunen ;-).

Foto: Alexander Popov
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *