[Throwback Techno] Giorgio Moroder

Giorgio Moroder
[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Vandaag staat Giorgio Moroder in onze spotlights.[/alert]

Vorige keer: Green Velvet

De 79-jarige Giorgo Moroder is een Italiaanse zanger, songwinter, DJ én producer. Hij wordt gezien als de “Father of Disco” en was een echte pionier. De track ‘I Feel Love’ met Donna Summer uit 1977 was zijn tijd ver vooruit en wordt wereldwijd gezien als de blauwdruk voor wat later ‘techno’ en ‘house’ zou worden genoemd.

Giorgio Moroder

Geboren in Val Garden-Dolomiti in Italie, bracht Giorgio Moroder zijn vroeger jaren in de muziek tourend door Europa door. Toen vooral in bas en gitaar georiënteerde pop-ensembles. Hij werd voor het eerst populair in München, waar hij in 1969 de ‘gold disc’ won met de track ‘Looky Looky’. Vanaf toen ging het hard en werkte hij samen met Pete Bellote en Donna Summer’s ‘Love to Love You Baby’, het nummer dat de wereldwijde ‘discocraze’ begon.

Zijn portfolio is zonder meer indrukwekkende te noemen, met collabs met o.a. Barbra Streisand, Elton John, Cher, Roger Daltrey, Janet Jackson, Freddy Mercury, David Bowie, Chaka Khan, Cheap Trick, and Pat Benatar.

In 2013 werkte hij mee aan het nummer ‘Giorgio by Moroder’ met het vele geprezen duo Daft Punk, wat leidde tot zijn derde Grammy Award. Afgelopen april toerde hij voor het eerst met een liveband door Europa en deed hij ook Paradiso aan, waar de muzikanten bijna niet op het podium pasten.

Kortom, we hebben veel aan deze man te danken!

https://www.youtube.com/watch?v=30hr7DyAuAY