[Throwback Techno] Kraftwerk

Kraftwerk
[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Maar vandaag staat Adam Beyer in onze spotlights.[/alert]

Vorige keer: Adam Beyer

Kraftwerk

Kraftwerk is een Duitse band uit Düsseldorf die in 1970 werd opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben en nog steeds actief is. Kraftwerk heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek en wordt beschouwd ondanks het eigen specifieke geluid als pionier voor later opgekomen bredere muziekstromingen als electropop en techno.

In eerste instantie concentreert de groep zich meer op avant-gardemuziek met reguliere instrumenten. Daaraan worden vanaf 1970 elektronische apparaten toegevoegd, waaronder toongeneratoren, in opdracht gebouwde vocoders en elektronische drumsets waar Florian Schneider patenten op heeft. Kraftwerk bouwde destijds vaak hun eigen instrumenten omdat ze zich de gangbare synthesizers in begin jaren zeventig niet konden veroorloven. Vanaf 1974 vormen ze de groep waarmee ze jaren bekend zijn geweest: Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos en Wolfgang Flür

Commercieel succes kwam voor Kraftwerk met albums als Autobahn (1974), Trans-Europe Express (1977), en The Man-Machine (1978). Zelf omschrijft Kraftwerk hun stijl als ‘Robot Pop’, waarin ze elektronische muziek met pop-melodieën en herhalende ritmiek.

Genoeg geluld en ram je volume op 100, Kraftwerk is namelijk één van de meest invloedrijke groepen in de muziek.