Met deze 5 tips verleng je de levensduur van je smartphone
Hoewel de huidige generaties smartphones wel tegen een stootje kunnen, heeft iedereen zijn of haar telefoon wel eens de vernieling in geholpen. Of het nu in de moshpit was op een festival, hij tijdens je bezoekje aan het toilet in de wc is gevallen óf je hebt hem weleens op straat laten vallen met je zatte gezicht. Soms denken we weleens met weemoed terug naar de onverwoestbare Nokia 3310. Die je van 4 hoog kon laten vallen zonder dat er ook maar een krasje op terug was te vinden.
Maar ieder voordeel heeft z’n nadeel. Zo kon je met een Nokia geen foto’s maken, niet Whatsappen, niks op Instagram mikken en niet altijd connected blijven met je squad. Om het feit te vieren dat vandaag de iPhone 12 in de (online) winkels ligt, geven we je wat tips hoe je langer van je smartphone kunt genieten. Of je nu kamp Apple of Android bent, deze missers zou je als gebruiker écht moeten voorkomen.
Tips om je smartphone langer mee te laten gaan
Bewaar je telefoon niet in je achterzak
Vooral de jongere generatie heeft de neiging om hun smartphone in hun achterzak te steken. Niet verstandig, om meerdere redenen. De belangrijkste is nog dat je er per ongeluk op kunt gaan zitten, waardoor het toestel in tweeën kan breken. Ook puilt de smartphone door je bewegingen nogal snel boven de rand van de achterzak uit, waardoor hij eruit kan vallen of gemakkelijk kan worden gestolen. Kortom: gewoon een hele slechte gewoonte.
Keep it dry
Door je smartphone op zo’n manier in je kleding te stoppen dat hij gemakkelijk kan vallen, tuimelt hij er mogelijk ook uit wanneer je in de buurt van water bent, bijvoorbeeld op de wc, maar ook bij de vijver in het park. Ook als je aan het strand of in de buurt van een zwembad bent, bewaar je je smartphone het beste in een waterbestendig hoesje. Ja, er bestaan al ‘waterbestendige modellen’, maar vocht en smartphones zijn in de verste verte geen vrienden. Zelfs een spatwaterdicht toestel is compleet naar de filistijnen als het helemaal ondergedompeld raakt.
Zorg dat hij niet te warm wordt
Bepaalde interne componenten van een smartphone kunnen van zichzelf al erg warm worden. Vaak is de ingebouwde GPS is hierbij een grote boosdoener. Combineer dat met hitte van buitenaf en het risico is groot dat je smartphone aan de warmte bezwijkt. Leg hem daarom nooit open en bloot in de zon, op de verwarming of op een plek waar de smartphone zijn warmte niet kwijt kan.
Maar wat als ie écht loeiheet aanvoelt? Zet hem dan meteen uit en leg hem in de schaduw of op een koele plek. En nee, je gaat hem dus niet in koud water leggen.
Maar ook niet te koud
Ook te koude temperaturen zijn slecht voor je smartphone. Bij extreme vrieskou gaat de interne machinerie van het toestel kapot, maar dan hebben we het echt over temperaturen tussen de -20 en -40 graden Celsius. Maar zelfs als het minder koud is, kan dat invloed hebben op de werking van je batterij. De meeste smartphones werken met een lithium-ion-batterij, en die loopt veel sneller leeg bij vrieskou. Winter is coming, dus dan zit je smartphone het veiligst in je broekzak. Aan de voorkant, welteverstaan.
Zet je telefoons eens uit
De laatste tip voor een langer leven van je smartphone is simpel: zet hem eens helemaal uit. Door de telefoon constant aan te laten, krijgt de software nooit de kans om te verversen. Zo gaat je smartphone steeds trager werken. De remedie is simpel: zet je smartphone minstens eenmaal per week helemaal uit. Na de herstart veegt hij de buffer van zijn tussengeheugen (cache) weer leeg, en krijgen bepaalde systemen binnen de software een frisse herstart. Try it!