Zijn zitfeestjes het nieuwe uitgaan?

zitfeestjes

Lekker een potje tongworstelen in een donker hoekje van een snikhete kroeg terwijl je vriend(inn)en om je heen staan te juichen, zit er vanwege de coronaregels even niet meer in. Toch lijkt er zich een oplossing aan te dienen in de vorm van ‘zitfeestjes’. Ook nachtclubs en discotheken zien hun kans schoon om op deze manier toch op te kunnen en transformeren zich dan ook steeds vaker van club tot gezellige bar.

Tot ten minste 1 september moeten discotheken en nachtclubs hun deuren gesloten houden, maar de de Amsterdamse nachtclub Disco Dolly wacht daar niet op en bedacht een alternatief: “The club of 25”. “We veranderen onze functie van club naar bar”, vertelt eigenaar Steven Vermaas. De afgelopen tijd zijn personeel en eigenaar druk bezig geweest met het bestellen van tafels en stoelen om een feestje in tijden van corona toch mogelijk te maken.

Zitfeestjes: het nieuwe uitgaan

“We creëren nu meer een kroegvibe: met DJ, maar wel met service aan tafel en gepaste afstand tussen gasten”, vertelt Steven. Als gast moet je van tevoren reserveren of een kaartje kopen. De eigenaar benadrukt dat de horeca en gasten ‘het samen moeten doen’. “Wij vertrouwen op de normen en waarden van bezoekers.”

Worden de regels niet nageleefd, dan zal direct actie worden ondernomen. “Op het moment dat iets fout gaat, zullen we de muziek uitzetten en de regels opnieuw uitleggen. Als dat niet helpt, moeten wij helaas vragen mensen onze kroeg te verlaten.”

Koen Dongelmans, mede-eigenaar van De Witte Aap in Rotterdam, hoefde niet net als Disco Dolly zijn functie te veranderen. “Wij zijn een nachtcafé en geen discotheek of club.” De grootste verandering voor Koen was het aantal mensen dat naar binnen mocht.

“Het nachtleven is teruggebracht van echt uitgaan naar borrelen aan tafel”. Dus van een dansvloer in de Rotterdamse kroeg is geen sprake meer. Koen: “Geen handjes in de lucht, maar billetjes op de stoel.”

Begrip Koninklijke Horeca Nederland

Koninklijke Horeca Nederland (KNH) laat weten de initiatieven van horecaondernemers te begrijpen. “Het water staat horecaondernemers aan de lippen, want op dit moment wordt geen enkel perspectief geboden”, zegt woordvoerder…  ‘Clubs & Nightlife’-bedrijven zijn nog steeds gesloten en een faillissement dreigt.

“Wij blijven de leden oproepen de veiligheidsmaatregelen te hanteren en roepen gasten op hetzelfde te doen. Elke besmetting is één teveel. Overvolle cafés zijn en blijven uit den boze. Horecaondernemers kunnen zelf een zorgvuldige afweging maken en kijken hoe zij met hun huidige vergunning op een veilige manier kunnen ondernemen binnen de beperkingen opgelegd door de overheid.”

Risico’s

De nieuwe initiatieven zorgen ervoor dat de uitgaansmogelijkheden voor jongeren toenemen, juist nu meer besmettingen bij jongeren worden gevonden. Steven zegt dat er altijd een risico kleeft aan dit soort initiatieven, maar benadrukt dat met het opengaan van Disco Dolly niet zoveel aan de situatie van het virus verandert.

“We gaan op dezelfde manier open als de rest van de wereld.” 

Eigen verantwoordelijkheid

Het is natuurlijk belangrijk dat de veiligheidsregels worden nageleefd, maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij de mensen zelf. “In een ruimte met andere mensen, zoals bij de supermarkt of kapper, heb je ook een verhoogde kans dat je corona oploopt. Dat is nu niet anders”, zegt hij.

“We kunnen niet voorkomen dat mensen elkaar knuffelen,” zegt Koen over de risico’s van het ‘nieuwe uitgaan’. “Maar pas als gasten zich niet aan de maatregelen houden, zoals de 1,5 meter regeling, zien wij dat als incidenten.” Het in de gaten houden van al die veiligheidsregels is voor het personeel van Koen soms best lastig. “Mijn werknemers zijn omgebouwd van gezelligheidsdieren tot politieagenten.”

Als eigenaar van de kroeg wil hij gezelligheid en ontspanning aanbieden. “Maar ik doe het tegenovergestelde en dat is pijnlijk. Het gaat volledig in tegen alles waar je als horeca voorstaat.”

Zitfeestjes-2
Credits: Max Andrey
Source :