Aantal festivals in Nederland neemt af

Aantal festivals

Als je in het weekend door je Instagram-feed scrollt zou je het misschien niet denken, maar ondanks alle festivalfoto’s neemt het aantal festivals, met name muziek- en foodfestivals, toch af. Dat blijkt uit de jaarlijkste Festivalatlas die opgesteld is door onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam. Vorig jaar waren er 1444 festivals in Nederland, terwijl dat er een jaar eerder nog 1482 waren.

Amsterdam

Dit is al het tweede jaar op rij dat het aantal festivals in Nederland afneemt. De gemeente Amsterdam is daar met een kwart minder muziekfestivals de grootste verantwoordelijke voor. Dit komt hoogst waarschijnlijk door het strenger beleid vanuit de gemeente, waarbij geluidsoverlast de voornaamste reden is dat de gemeente strenger is geworden in het uitreiken van vergunningen. Ook hebben sommige terreinen in Amsterdam een ander bestemmingsplan gekregen.

De meest muziekfestivals worden nu in het gezellige Noord-Brabant gehouden. Daar zijn onder meer Aquabest, het E3-strand, de Beekse Bergen en het Chasséveld in Breda de populairste festivallocaties.

Foodfestivals

Ook de liefhebbers van roodfestivals hadden vorige ook iets minder keus. Daar was de krimp 16%, van 196 naar 170 festivals. Waar eerder elke week een nieuw roodfestival uit de grond wel gestampt, zijn organisatoren nu meer behouden. Volgende de onderzoekers van de Hogeschool Amsterdam zijn Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland verantwoordelijk voor deze afname.

Film & cultuur

De dalende trend is voor kunst- en filmfestivals niet zichtbaar, maar wél valt op dat vrijwel alle kunstfestivals worden gehouden in Noord- en Zuid-Holland.

Festivals-1
Credits: Jay Wennington
Source :
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *