Je AirPods schoonmaken: zo doe je dat

AirPods schoonmaken

Hoewel er geen week voorbij gaat dat je kleding, servies, bestek en bijvoorbeeld je haar gewassen wordt, blijven je AirPods toch vaak uit. En dat terwijl je deze keer op keer aanraakt met vingers vol bacteriën en er misschien hier en daar ook wel iets uit je oor meekomt. Eigenlijk heel smerig dus. Tijd om ze eens goed te reinigen. Zo kun je je AirPods, of eigenlijk alle soorten oortjes, schoonmaken. Want ook die verdienen een poetsbeurt.

Je AirPods schoonmaken: zo doe je dat

Even voor de duidelijkheid, je oortjes zijn dus écht wel heel vies. Het laboratorium voor microbiologie van Columbia University in New York ontdekte namelijk in verschillende oortjes die zij onderzochten, gistvorming en bacteriën die door stof ontstaan. Ieuw!

AirPods schoonmaken
Credits: KAL VISUALS

AirPods schoonmaken

Je zult er dus echt aan moeten geloven, we gaan de AirPods schoonmaken. Voordat we beginnen aan het doosje zelf, ja, want die is ook smeriger dan je denkt, gaan we eerst aan de slag met de oortjes.

Als we Apple moeten geloven gebruik je een droge, zachte en pluisvrije doek om de AirPods schoon te maken. Om vervolgens het stukje van de microfoon en de luidspreker te kunnen reinigen, adviseert het bedrijf een droog wattenstaafje. Ook een schone en droge borstel met zachte haren kan viezigheid wegkrijgen volgens Apple. Daarbij waarschuwen ze voor scherpe voorwerpen.

Maar, of dit nu echt goed werkt, daar trekken we onze twijfels bij. Om bij de kleine randjes en hoekjes te kunnen, zullen we toch met zwaarder geschut moeten komen. Voor de plekken waar het meeste vuil zich ophoopt, a.k.a. de mazen van de microfoon en luidspreker, kun je een scherper voorwerp gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het puntje van een tandenstoker, een pincetpootje of een loper, dat instrumentje waarmee je de SIM-kaarthouder van je telefoon opent. Let daarbij wel op dat je het vuil daarmee dus niet juist ín de luidspreker duwt! Voor het schoonmaken van de buitenkant van de AirPods kun je een microvezel-brillendoekje gebruiken.

AirPods schoonmaken
Credits: Ben Kolde

AirPods-doosje schoonmaken

Nu is het tijd voor het schoonmaken van het oplaaddoosje van de AirPods. Hoewel hij er misschien schoon uitziet, is hij dat waarschijnlijk helemaal niet. Apple adviseert daarom een doekje van microvezel en 70% isopropyl alcohol die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Let wel op dat de vloeistof niet in de oplaadopeningen komt en dat je hier geen voorwerpen instopt die er niet voor bedoeld zijn. Hierdoor kan het metaal binnenin beschadigen.

De binnenkant van het oplaaddoosje kun je het best voorzichtig schoonmaken met wat alcohol, tandenborstel en een wattenstaafje. Hiermee schrob je het geheel lekker schoon en zo ziet het er weer als nieuw uit. Nogmaals: let op dat er géén vloeistof in openingen komt want de AirPods zijn niet waterdicht.

Tadaaa, daar heb je ze, je brandschone AirPods. Nu kun je er weer een tijdje tegenaan.

AirPods schoonmaken
Credits: fauxels