Alles wat je moet weten over swingen

‘Schat zullen we eens gaan swingen?‘ Bij de meeste mensen gaan de rugharen van die zin rechtop staan. Waarom zou je een ander koppel in jullie intimiteit gaan mixen? De een vind het misschien raar, maar voor de ander is er niks geilers. We snappen dat je snel bevooroordeeld kan zijn over dit topic, maar laat ons je even goed uitleggen wat het nu precies is. Wie weet heb je er wel een nieuwe hobby bij.

Een heuse partnerruil

Swingers zijn stelletjes die seksuele handelingen hebben met andere stelletjes. Sommige stelletjes gaan naar een seksclub maar hebben alleen maar seks met elkaar, andere zoeken de spanning net iets meer op en vissen buiten de vijver. Een heuse partnerruil kun je het ook wel noemen.

[Tekst gaat verder onder foto]
Foto: Dainis Graveris

Ga je voor soft of full?

Er zijn zo veel verschillende vormen van swingen, maar we moeten wel een ding duidelijk maken. Swingers zijn niet polyamoreus, ze zijn dus niet op zoek naar meerdere romantische partners. Bij de meeste gaat het puur om de seks, maar zelfs dat hoeft niet bij  alle koppels centraal te staan. De zogenaamde soft swappers hebben geen penetratie met andere mensen, maar doen het vooral voor de spanning. Ze hebben óf seks met elkaar met een ander stel in dezelfde ruimte, óf kijken alleen maar. De full swappers gaan er daarentegen helemaal voor. Hierbij vind penetratie wel degelijk plaats en kun je de partnerruil heel letterlijk nemen.

Extra spanning

De keuze om te swingen is reuze. Sommige zien het als een kans om de relatie spannend te houden, andere willen hun seksuele vrijheid graag behouden. Natuurlijk hoef je er niet persé een reden voor te hebben. Als jij eens lekker van bil wil gaan met iemand anders terwijl je partner dit naast je ook doet moet je dit vooral doen. Verbreed je horizon!

Old skool swingparty 

Een ouderwetse swingersparty komt natuurlijk uit het Great America. Tijdens de tweede wereldoorlog gaven soldaten en piloten hun partner toestemming om niet monogaam te zijn omdat ze waarschijnlijk een vroege dood tegemoet gingen. Of dit echt het origine van swingen is, weet niemand. Wellicht dat de middeleeuwse adel dit ook wel kinky vond.

Ben niet judgy

Omdat swingen meerdere vormen heeft hebben mensen al snel hun vooroordeel klaar staan. Sommige kijken er zelfs met afkeer naar. Dit is nergens voor nodig. Swingers hebben (meestal) duidelijke afspraken met elkaar gemaakt voor ze aan dit avontuur gaan beginnen. En hé, wie zijn wij om een stokje te steken voor hun pleziertje.

Foto: Daria Shevtsova