Behind the drug: Speed

speed

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte speed een opmars. Soldaten werden er mee opgepept voor de strijd, maar ook vandaag de dag is de drug erg populair. In vergelijking met andere illegale drugs is speed relatief goedkoop en ga je urenlang als een trein.

Wij duiken deze week met onze neus in de speed, bij wijze van spreken.

Speed: wat is het?

Speed, ook wel pep genomen, zijn straatnamen voor ‘wekaminen’. Dit zijn chemische stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Speed is te koop als pil of in poedervorm en wordt meestal gesnoven of gespoten, maar het kan ook geslikt worden.

Vergeleken met de meeste andere drugs bestaat speed nog niet zo lang. Aan het eind van de vorige eeuw werd voor het eerst in een laboratorium speed (amfetamine) gemaakt en tot de jaren ’60 werd dit gebruikt als vermageringsmiddel en als pepmiddel. Ook in de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen is het veel als pepmiddel gebruikt. Het werd legaal voorgeschreven en over het algemeen was er sprake van beheerst gebruik.

Dat veranderde in de jaren ’60, toen speedgebruik onder jongeren erg populair werd.  Met name tussen 1969 en 1972 was er sprake van een ‘speedgolf’. Geleidelijk aan werden de schadelijke gevolgen van onbeheerst gebruik zichtbaar. In 1970 werd amfetamine internationaal onder wettelijke controle gebracht. Nederland volgde in 1976.

De trip

Amfetamine stimuleert de afgifte van dopamine en norepinefrine (NE) in de hersenen. Hierdoor heeft de drug een sterk oppeppende werking, waar het voor gebruikers vooral om te doen is. Dat effect werkt zowel op het lichaam als op de geest. Mensen ervaren een gevoel van veel energie, het verdrijft slaap en honger en wordt daarom veel gebruikt op feesten en festivals.

Na afloop van het gebruik heeft het lichaam tijd nodig om de verbruikte voorraad dopamine en NE aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 – 48 uur na gebruik voelen.

Risico’s

Uiteraard bestaat het risico dat je er afhankelijk van wordt en dat je zonder speed niet normaal kunt functioneren. Langdurig speedgebruik heeft ook lichamelijke gevolgen. Het verhoogt het risico op hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen. Voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie is speed gebruiken erg gevaarlijk.

Ook kan speed leiden tot oververhitting, vooral in het uitgaansleven. Doordat je geen vermoeidheid voelt en urenlang achter elkaar danst, kan het gebeuren dat het lichaam niet voldoende warmte kwijt kan. Het lichaam produceert dan wel zweet, maar koelt daardoor onvoldoende af.

Do’s and dont’s

Eet voor, tijdens en na het gebruik van speed gezond, zodat je de ‘dip’ enigszins wordt beperkt. Denk hierbij aan noten, broccoli, kiwi’s of zoute chips. Om oververhitting te voorkomen dien je af en toe je rust te pakken. Ga dus niet 8 uur aan een stuk helemaal uit je plaat, linksvoor bij de DJ.

Heb je amfetamine gesnoven? Maak dan voor het slapen je neusgaten schoon met een spray of wattenstaafje, zodat er geen resten in je neus blijven zitten.

Ook is het belangrijk om speed niet te gebruiken om depressies of vermoeidheid tegen te gaan. Dit kan namelijk de basis zijn voor een verslaving. En verslavingen zijn kut. Combineer speed nooit met andere drugs of alcohol. Speed in combinatie met alcohol maakt bijvoorbeeld dat dronkenschap niet gevoeld wordt en kan leiden tot roekeloos, agressief gedrag.

Kruip ook nooit achter het stuur na het gebruiken van speed. For obvious reasons.

 

 

 

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *