‘Ben Je Oke?’ campagne maakt ongewenst seksueel gedrag op festivals bespreekbaar

Ben je oke?

Ongewenst seksueel gedrag is helaas nog steeds een veel voorkomende probleem op festivals. Sommige mensen schijnen het nog steeds niet te begrijpen dat het not done is om mensen ongewenst te betasten of verbaal lastig te vallen. Hoe kunnen we er nou met z’n allen voor zorgen dat iedereen zonder nare situaties van een festival kan genieten?

Grensoverschrijdend gedrag op festivals

Volgens een onderzoek uit 2018 van EenVandaag is grensoverschrijdend gedrag op festivals nog steeds een groot probleem en alles behalve een uitzondering. 48% van de vrouwen en 9% van de mannen heeft er wel eens mee te maken gehad. Dit gedrag kan volgens Jente van Say No Thanks van alles inhouden: “Het is per persoon verschillend, maar het gaat in de basis vooral over aangeraakt worden of geknepen worden op plekken waar je dat niet fijn vindt. Maar soms ook over meegesleurd of ingesloten worden.”

Ben Je Oke?

Het initiatief Ben Je Okeis in het leven geroepen om ongewenst seksueel gedrag op festivals, in clubs en bij concerten bespreekbaar te maken. Het idee erachter: zie je dat je iemand lastig wordt gevallen? Stap dan op diegene af en vraag of ze oké zijn. We moeten op elkaar letten zodat iedereen kan genieten van desbetreffend festival.

In het kort: wanneer je lastig wordt gevallen begeef je je zo snel mogelijk uit de situatie en zoek je iemand die kan helpen. Zie je dat er bij iemand anders iets vervelends gebeurt? Bedenk dan hoe jij in die situatie geholpen zou willen worden en handel daar dan ook naar.

Ben je oke?-1
Credits: Johan Mouchet
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *