Janken om de kleinste dingen wanneer je moe bent? Dit is waarom

Ken je die momenten? Dat je zin hebt in je favoriete snack en ineens heeft je vriend alles opgegeten. Dus ga je maar janken. Of dat je naar bed wil, maar je moet je bed nog opmaken. Dus ga je maar janken. Of dat je een spelletje wil doen, maar je vriendin heeft geen zin. Dus ga je maar janken.

Wanneer we moe zijn janken we om de kleinste dingen. Een beetje dat gevoel van een dinsdagdip, maar dan door te weinig slaap. Dat je de volgende ochtend na een goede nachtrust denkt: ‘Waar maakte ik me druk over?’. Toch is het niet gek. We hebben er bijna allemaal weleens last van. Benieuwd hoe dat nou precies komt? Dan heb je geluk, want wij leggen het je graag uit, jankbal.

Emotioneel wanneer je moe bent?

Je hersenen sturen je emoties aan, maar het deel dat verantwoordelijk is voor die plotselinge en meestal onnodige huilbuien, is je amygdala. Deze zorgt voor het aansturen en verwerken van je emoties, waaronder angst en agressie. Terwijl jij moe bent, zet je amygdala nog even een tandje bij. En dat gaan jij en die arme huisgenoten van je merken.

Rationeel denken? Wat is dat?

Ja, dat weet je dan even niet meer. Rationeel denken is namelijk erg moeilijk als je moe bent. Nu gaan we even met wat ingewikkelde woorden smijten. Wanneer je moe bent is de communicatie tussen de amygdala en de prefrontale cortex namelijk veel minder. Deze laatste wordt in verband gebracht met rationeel denken. Ga dus niet belangrijke beslissingen nemen, zoals een huwelijksaanzoek of een hypotheek aanvragen, wanneer je moe bent. Wanneer je die beslissingen verkeerd maakt heb je de volgende dag ineens wel een goede reden om te janken.

moe
Photo by Doğukan Şahin

Emoties bij anderen zijn ineens een mysterie als je moe bent

Is hij nou blij of verdrietig? Dat is even een raadsel wanneer je moe bent. Je kunt dan namelijk minder goed emoties van anderen herkennen, vooral blijdschap en verdriet. Boosheid, angst, verbazing en walging herkennen we nog wel. Dat komt waarschijnlijk omdat deze acuut gevaar kunnen aangeven. We bewaren onze energie dus maar even voor de belangrijke dingen.

Een verklaring voor die onnodige ruzie’s en misverstanden

Het feit dat je emoties minder goed herkent bij anderen kan leiden tot ruzies en misverstanden. Wanneer je niet ziet dat iemand verdrietig is, ben je minder goed in staat om daar met empathie op te reageren. Misschien reageer je wel heel kortaf, waardoor de ander zich niet begrepen voelt. Het is niet nodig om elke minuut aan je partner te vragen of hij verdrietig is, maar laat de serieuze gesprekken even zitten tot een moment dat je eens lekker bijgetankt hebt.

moe
Photo by Annie Spratt