Kater? Versla hem snel met dit effectieve stappenplan

Kater-2

Iedereen die van een lekker feestje houdt kent het gevoel. Je hebt een hele dikke avond gehad, of misschien dagen tijdens Amsterdam Dance Event, alles was lit, maar hebt ook net iets te veel gezopen. Ofja, net, je bent all out gaan en dronk alles wat je zag. Het nadeel van zo’n leuke avond is dat hij vaak gepaard gaat met een helse kater de volgende ochtend. Hoofdpijn, geen energie en – zoals ze in het noorden van het land zeggen – het meestal effectieve barfje. Toch is onze grote broer Manify al eerder met deze effectieve kuur tegen je kater gekomen en wij delen hem graag nog een keertje met je.

11:00/12:00 – Ontwaken uit dromenland

Wanneer je een avond lekker gaat drinken is de kans groot dat je de volgende dag toch niks hoeft te doen. Daarom is het verstandig om eens goed bij te tanken, maar dan qua slaap hè. Probeer dus in ieder geval 6 à 8 uur slaap te pakken. Aangezien je waarschijnlijk toch pas om 02:00 of 03:00 uur je bed in bent gedoken, betekent het dus dat je rond 11:00 of 12:00 zal ontwaken uit dromenland. Slaap dus lekker uit, want het helpt zeker bij het verminderen van je kater. Wanneer je naast al die alcohol ook nog slaaptekort hebt, krijg je ook nog eens last van vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Door langer te slapen zijn die huisgenoten ’s ochtends toch net wat beter te verdragen.

12:30 – Hydrateren

Hydrateren die handel! Alcohol dehydrateerd namelijk je lichaam, waardoor je je ’s ochtends brak voelt. Het is daarom belangrijk om je lichaam weer aan te vullen met vloeistof. Door veel te drinken zorg je ervoor dat je waterbalans weer op peil is en dat je lichaam wordt gereinigd van de alcohol. Ga niet voor koffie. Ook al denk je dat zo’n kleine cafeïnebom je wel weer even uit de startblokken schiet, dat is zeker niet zo. Koffie is absoluut niet hydraterend en zorgt ervoor dat je aders vernauwen en je bloeddruk verhoogt. Ga ook niet voor dat ene biertje wat toch nog koud staat. Onze aanrader; water, water en nog eens water.

hangover
Credits: Daria Shevtsova

13:00 – Tijd om je partner lief aan te kijken

Het volgende middel tegen een hangover is… seks. Het kan natuurlijk zijn dat je er even geen zin in hebt, maar daar gaan we niet vanuit. Seks is echt dé aanrader. Wanneer je namelijk een orgasme hebt, komen er verschillende hormonen vrij. Eén daarvan is oxytocine. Deze zorgt naast empathie voor je partner, ook voor een ontstekingsremmende werking. Het allerbelangrijkste is dat het je vermogen tot herstellen verbeterd. Het werkt niet bij iedereen, maar waarom zou je het niet proberen? Misschien moet je wel even al je verleidingstrucjes uit de kast halen, want met zo’n katerhoofd ben je waarschijnlijk niet op je best. Maar hé; nee heb je, ja kun je krijgen.

13:30 – De (koude) douche tegen de kater

We snappen dat het ontzettend verleidelijk is om lekker de hele dag in je warme holletje te blijven liggen. Toch is het nu tijd om uit bed te stappen en onder de (koude) douche te springen. Wanneer je in de douche staat zul je merken dat je je meteen een stuk beter voelt. Door te douchen stimuleer je je hartslag en bloedcirculatie, wat er weer voor zorgt dat je je fitter voelt. Ook is het een goed moment om even al het bier en die sterke rooklucht van je af te wassen. Misschien wel zo fijn voor je partner of huisgenoten. Datzelfde geldt voor tanden poetsen.

hangover

14:00 – Ontbijt of – beter gezegd – lunch

De kans is zeer aanwezig dat jij helemaal geen zin hebt om eten naar binnen te werken. Toch zul je eraan moeten geloven; het is echt heel belangrijk tegen die hangover. Probeer eten te vinden met veel koolhydraten. De perfecte smoes om eens lekker die vette pizza, sappige hamburger te halen of een toren van wafels. Veel proteïne en koolhydraten houden je bloedsuikerlevel op peil. Bestel er ook een salade bij, want groenten en fruit zijn ook heel belangrijk. Zij zorgen voor vitaminen en mineralen. Die mogen we sowieso wat vaker eten.

14:30 – Bewegen en een pilletje tegen de hangover

Even voor de kleine spelers onder ons (en dat zijn er stiekem meer dan we denken): een pilletje kan zeker helpen tegen de hangover. Dan praten we niet over die pilletjes die je neemt tijdens bepaalde festivals, maar over ibuprofen of paracetamol. Laten we eerlijk wezen; het is toch echt heel fijn om het proces te versnellen. Hou er wel rekening mee dat dit maar tijdelijk is!

Tip: een tip tegen een helse kater is het nemen van twee pilletjes als je nog zat bent. Zo net vóór het slapen.

Wat dan als laatste nog heel belangrijk is, is beweging. Je hoeft echt geen work-out te doen waar je nog dagen spierpijn van hebt. Een korte sessie of een frisse wandeling in de buitenlucht is al genoeg. Bewegen boost het metabolisme wat ervoor zorgt dat je lichaam sneller kan herstellen. Dus spring niet na het eten gelijk je bed weer in, maar verzamel even al je energie om nog even dat blokje om te doen. Succes!

Kater-3
Credits: Emma Simson – Unsplash
Source :