Lachgas, moeten we er zo laks over doen?

lachgas

Clubs en (after)parties werden de afgelopen jaren rijkelijk versierd met lachgas ballonnen. En iedereen lijkt eraan mee te doen. Ook op sommige festivals is er de mogelijkheid om aan een ballon met lachgas te lurken, maar ondanks de zo nu en dan waarschuwende berichten uit de media lijken er nog maar weinig incidenten te zijn. Verboden is het nog niet, maar toch worstelen organisatoren met lachgas ballonnen. Want zijn ze nou onschuldig of gevaarlijk?

Stukje geschiedenis

De chemische naam voor lachgas is distikstofmonoxide (N2O). Voor degene die bij scheikunde op hebben gelet: een verbinding van twee moleculen stikstof en één molecuul zuurstof. Het werd uitgevonden in 1776 door Humphry Davy en is in het bestaan ervan uitgebreid getest in verschillende maatschappelijke kringen. De stof, mits goed gedoseerd, heeft een pijnstillend effect en wordt door doktoren en tandartsen als verdoving gebruikt voor kleine ingrepen. Ook de horecasector is grot fan van distikstofmonoxide, omdat het één van de weinige onschadelijke gassen is dat room luchtig kan opkloppen. Het gas lost goed op in vetten en is daarmee de ideale drijfgas voor slagroomspuiten.

Werking

Waarom is lachgas nu eigenlijk zo populair en wat gebeurt er precies als je zo’n ballon aan je lippen zet? Door in -en uit te ademen vervang je de zuurstof in je longen door N2O. Hierdoor ontstaat er een kortdurend zuurstoftekort waardoor je kort buiten bewust zijn kunt raken. Het gas verdwijnt snel uit je systeem en dat is ook wanneer de trip eindigt. Wat resteert is een simpele filterklus voor je nieren.

lachgas-2
Credits: Thom Masat

Risico’s

Op dit moment is er weinig bekend over de risico’s van lachgas. Zuurstoftekort kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken, maar bij recreatief gebruik met mate zijn langdurige schadelijke effecten tot op heden niet gevonden. Langdurig (dagelijks, maandenlang) gebruik kan leiden tot een afname van vitamine B12 in je lichaam, wat onder andere voor de neurologische ontwikkeling in je brein zorgt. Dit kan leiden tot impotentie en onvruchtbaarheid, en bij gebruik tijdens verkoudheid loop je, door de verhoogde druk in je hoofd, het risico op een gescheurde trommelvlies. En je kunt natuurlijk out gaan en met je knar tegen de bar ketsen, wat me nou ook niet héél goed voor je gezondheid lijkt.

Ondanks de relatief weinig incidenten met lachgas raadt het Trimbos het gebruik ervan af. “Er zijn relatief weinig incidenten met het spul. Maar alle drugs zijn een risico en van lachgas weten we nog te weinig. Ons advies is dan ook: gebruik het gewoon niet.”

Credits: Dev
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *