Levensvraag: lopen, rennen of fietsen door de regen?

Er hangt al dagen een enorme gieter boven Nederland. In deze tijden van nattigheid is het een ware missie om enigszins droog aan te komen op je bestemming. Nu zijn we niet allemaal zo slim om standaard een paraplu of regenjasje bij ons te hebben. Meestal komt die gedachte pas in ons op wanneer we de regen al met bakken uit de lucht zien vallen. Maar wat is nu de slimste manier om zo droog mogelijk te blijven? Rennend, fietsend, rustig lopend of koprollend naar huis? Wij hebben het antwoord.

Blijf je droger in de regen wanneer je loopt, of juist wanneer je rent?

Kijk, in principe zijn wij meestal niet zo van de moeilijke formules en het mierengeneuk. Maar de wetenschap kan behoorlijk van pas komen in gevallen als deze. Vooral als jij helemaal on fleek in je frisse outfitje staat, klaar om naar de plaatselijke kroeg te wandelen. Behoorlijk handig om dan te weten hoe je de schade het beste kunt beperken. Het antwoord is eigenlijk heel simpel, lees maar even door.

Het is een eeuwige discussie tussen: hoe sneller je beweegt, hoe meer regen je vangt. En: hoe langzamer je beweegt, hoe langer je in de regen bent. Maar is het wel zo dat je natter wordt als je sneller beweegt?  Onderzoek zegt dus van niet. En dat leggen ze uit met de formule van hieronder.

Oftewel: Totale natheid= de natheid per seconde x de tijd die je doorbrengt in de regen + de natheid per meter x het aantal afgelegde meters

We weten het, het is een flinke mond vol (no pun intended). Even in Jip en Janneke taal nu. Het komt er dus op neer dat hoe nat je wordt, voornamelijk afhankelijk is van de tijd die je in de regen doorbrengt. Wanneer je beweegt wordt je ook gegarandeerd natter dan wanneer je stilstaat. Dat komt omdat wanneer je beweegt, je ook regen van de zijkanten vangt. Deze regen blijft je bespaard wanneer je stil staat. Het maakt echter geen reet uit hoe hard je beweegt.

Het effect is een beetje te beschrijven als het effect van een sneeuwschuiver. Maakt niet uit hoe hard je door de sneeuw scheurt, je vangt precies dezelfde hoeveelheid sneeuw op. Nu weten we dat stilstaan in de regen niet écht de optimale manier is om droog bij je bestemming aan te komen, dus is het alternatief: zo snel mogelijk. Rennen of racen met je fietsje dus. Want hoe korter je daadwerkelijk in de regen doorbrengt, hoe droger je blijft.

Zo, weet je dat ook weer. Mocht je na deze uitleg nog steeds met een zesdubbele frons op je kop zitten, raden we je aan de video hieronder even te checken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *