5 wetenschappelijke methodes om je bier snel koud te krijgen
Fuck! Je hebt je squad uitgenodigd bij jou thuis uitgenodigd, maar bent helemaal vergeten het kratje bier koud te zetten. En laten we nu niet allemaal koelkasten voor de horeca thuis hebben staan die koelen als en malle. Dus wat nu? No worries, er zijn namelijk een aantal wetenschappelijke koelmethodes om je bier in en mum van tijd koud te krijgen. Moet het echt een vluggertje zijn? Dan koop je bier in blik. Door de dunne wand koelt de inhoud dubbel zo snel af. Onderstaande tips gelden voor flessen.
Methode 1: de vriezer
Tijd: 40 minuten
Waarom? Convectie. De koude lucht verlaagt de temperatuur van de flesjes tot deze gelijk is aan de omgeving. En een vriezer is nondeju koud!
Methode 2: emmer met ijs
Tijd: 35 minuten
Waarom? Conductie. De ijsblokjes die het glas raken brengen de kou beter over dan de lucht eromheen. Capiche?
Methode 3: in een natte handoek in de vriezer
Tijd: 31 minuten
Waarom? Een groter contactoppervlak. Hoe meer de fles in contact komt met iets kouds, hoe sneller hij afkoelt.
Methode 4: onderdompelen in ijswater met zout
Tijd: 12 minuten
Waarom? Zout zorgt voor een lager vriespunt van het water waardoor het water extra koud kan worden. En koud water is meer beter voor bier.
Methode 5: onderdompelen in ijswater met zout + roeren
Tijd: 7 minuten
Waarom? Beweging. Door te roeren zorg je ervoor dat het koudste water zich altijd rond de flesjes bevindt, waardoor de warmte sneller wordt verdreven.
Probeer het in ieder geval niet zoals de knakker van onderstaande foto. Drinkt zo lastig.