Heeft jouw muzieksmaak invloed op je drugsgebruik?

Drugsgebruik

Je hebt jezelf vast wel eens afgevraagd of je drugsgebruik bepaald wordt door jouw muzieksmaak. Maar hoe denkt de Nederlandse festivalbezoeker hierover?  En wordt er in deze festivalloze periode ook nog veel gesnoven, geslikt en gerookt?

Onze vrienden van Festival Fans hebben verschillende anonieme festivalliefhebbers het hemd van het lijf gebruikt over dit vraagstuk.

Muzieksmaak en drugsgebruik

Voordat we beginnen is het belangrijk dat onderstaand drugsgebruik natuurlijk niet voor iedereen geldt. Veel mensen gaan ook gewoon lekker op muziek zonder dat ze daar drugs of alcohol voor nodig hebben. De antwoorden zijn geen gegeven voor het hele muziekgenre, het zijn enkel de antwoorden die anonieme feestbeest hebben gegeven. So let’s get to it!

Hiphop

“Zelf gebruik ik geen harddrugs, alleen alcohol, wiet & hasj en heel af en toe truffels. Of dat de teksten uit verschillende hiphop nummers een aanleiding waren om hier mee te beginnen? Uhm, op het moment dat ik meer hiphop begon te luisteren, verhuisde ik van mijn dorp naar een stad. Daar merkte ik dat er veel meer geblowd werd en dat het voor mezelf ook normaler leek te zijn. Sommige rappers die elke dag over blowen en andere drugs rapte, gaven mij het gevoel van “Oh, er zijn zo veel mensen die dit dagelijks doen”.

Hierdoor werd de drempel voor mij lager en ging ik het vanzelf ook vaker doen. Als ik kijk naar het druggebruik op hiphop festivals, dan zie je dat er niet veel harddrugs wordt gebruikt. Wat wel opvalt, is de hoeveel wat er geblowd wordt op deze festivals. Je ziet de ene na de andere joint opgestoken worden. Niemand heeft last van elkaar en de sfeer is goed. Wel heb je bij de vooral wat grotere festivals enkele mensen die ook aan de MDMA, XTC of coke zitten. Dit om de hele dag vol te kunnen houden in de hitte en alle moshpits, bijvoorbeeld op een festival als WOO HAH! Op dit moment gebruik ik zeker minder drugs omdat er nu geen feesten en festivals plaatsvinden. Zelf pak ik wel eens een biertje (of een paar) en rook ik nog wel eens een jointje.”

[Tekst gaat verder onder foto]
Drugsgebruik-4
Credits: Mali Maeder

Hardstyle

“Ik denk niet dat ik meer drugs ben gaan gebruiken sinds ik naar deze muziekstijl ben gaan luisteren. Ik luisterde namelijk al naar harder stijlen voordat ik met drugs begon. Ik ben het wel meer gaan gebruiken sinds ik vaker naar festivals ga en ik het een keer geprobeerd heb. Als ik naar deze festivals ga gebruik ik XTC, MDMA of 4FMP. Hoe het zit met druggebruik op de festivals die ik bezoek? Ik denk dat 85% van de festivalbezoekers het wel gebruikt op de festivals waar ik heen ga.

Daarnaast heb ik bijna alle soorten wel voorbij zien komen haha. De meeste mensen nemen XTC, MDMA of een paar capsules 4FMP. Sommige mensen zitten aan de sos, pep of ketamine. Ik heb ook wel eens mensen aan de GHB zien zitten. Op dit moment gebruik ik niks. Ik vind het alleen leuk om het af en toe met mijn vrienden te doen op feestjes.”

Techno

“Op techno festivals gebruik ik wel eens xtc, pep en ketamine. Ik heb het idee dat ik meer ben gaan gebruiken sinds ik naar techno luister. Dit, omdat ik voor het eerst in aanmerking kwam met drugs toen ik op een festival was waar techno werd gedraaid. Het is natuurlijk iedereen zijn eigen keuze om te gebruiken. Er wordt daarom ook niet raar naar je gekeken als je niks gebruikt. Ik gebruik nu automatisch minder drugs, omdat ik alleen maar op festivals of afterparty’s iets gebruik. Dat valt nu weg door de corona maatregelen.”

Rock

“Ik ben zelf redelijk braaf. Ik drink alleen alcohol en ik rook wiet of hasj, maar meer niet. Persoonlijk denk ik niet dat de teksten van bands mijn drugsgebruik heeft beïnvloed. Dit omdat er binnen rock muziek een stuk minder over drugs wordt gezongen dan in bijvoorbeeld pop of rap. Ook wordt het minder verheerlijkt. Als er toch over drugs wordt gezongen is dit vaak in een context dat ze er mee in de knoop zitten of dat ze er in het verleden mee hebben gedeald.

Ik werd alleen door psychedelische rock benieuwd hoe het was om bijvoorbeeld een jointje te roken, dit niet perse door de teksten, maar meer door het beeld en de verhalen van alle hippies die op Woodstock een joint rookten en dat heerlijk vonden. Het publiek op rock festivals is redelijk braaf. Zelf zie ik drank en wiet/hasj het meeste voorbijkomen. Het ligt natuurlijk ook wel aan het festival. Op de Zwarte Cross zal je vooral mensen gewoon lekker bier zien drinken, maar op festivals waar iets meer experimentele rock muziek voorkomt, worden wel meer verschillende soorten drugs gebruikt. Op het moment gebruik ik zeker minder drugs, omdat er natuurlijk nergens feesten zijn en om dan thuis aan de drugs te gaan is ook niet ideaal!”

Drugsgebruik-1
Credits: Juliette F