Nederlands grootste festivalflops

Credits: festivalflops

De docu ‘FYRE: The Greatest Party That Never Happened’ is op dit moment trending op Netflix en een absolute must-watch. Het festival op de Bahama’s zou het meest exclusieve festival ter wereld worden en werd groots aangekondigd met behulp van verschillende modellen en influencers. Het mondde echter uit in een nog grootser fiasco, waar ongeveer 35 miljoen dollar mee gemoeid was. Gelukkig was het allemaal ver van ons bed, maar ook Nederland kent ondertussen diverse voorbeelden van festivalflops. Groots aangekondigde festivals die nooit het daglicht hebben gezien.

The Flying Dutch: Swedish Journey | 2016

De ‘Swedish Journey’-editie werd als afgeleide van het Nederlandse succesverhaal The Flying Dutch gelanceerd. Met namen als Axwell & Ingrosso, Alesso en Steve Angello had organisator ALDA een troef in handen om de festivalmarkt te voorzien van een nieuw pareltje. Zelfs Avicci zou deel uitmaken van de line-up, maar het liep helaas anders dan gehoopt.

De destijds struggelende DJ Avicii begon wereldwijd shows te cancelen. ALDA wilde zekerheid voor de ‘Swedish Journey’-editie, maar het management van de vorig jaar overleden Zweed kon niet worden gegarandeerd. Dit was de druppel waarop werd besloten de stekker uit het concept te trekken. Wat eeuwig zonde is, want het stond bol van potentie.

Sub:Merged | 2017

Het moest naar eigen zeggen het ‘grootste technofestival ter wereld’ worden. Het mondde uiteindelijk uit in niets meer dan poging op papier. Het zou een festival worden waar 100.000 bezoekers drie dagen lang 24 uur konden losgaan bij verschillende stages. Nu is met het hebben van ambitie natuurlijk niks mis, maar zorg dan wel dat je op tijd je vergunning op orde hebt en een line-up kunt presenteren. Deze negatieve publiciteit, zowel vanuit de media als van concurrenten, zorgde ervoor dat investeerders en sponsoren natte voeten kregen en zich massaal terugtrokken. Het idee was om in 2018 alsnog de festivalmarkt te betreden, maar dit is nooit concreet geworden.

Festivalflops-2

AREA 51 | 2016

AREA 51, een concept van UDC Events, had net als Sub:Merged grootste plannen. ARE 51 hoopte zo’n 15.000 festivalgangers te verwelkomen op het terrein van Autotron Rosmalen en vakantiepark Dierenbos. Het festival zou met 8 stages een knallende line-up met namen als Tecnasia, Slam, Miss Djax, Umek en Secret Cinema het daglicht nooit zien. Door een tegenvallende kaartverkoop werd besloten het concept te schrappen.

Festivalflops-3

Itchy Feet Festival | 2014

Itchy Feet Festival zou de Nederlandse variant worden van het Amerikaanse Burning Man. Het zou in teken moeten staan van vrijheid, zelfexpressie en creativiteit. De organisatie wilde dat het naast een feest ook een sociaal experiment zou zijn.  Vol ambitie werd er afgetrapt en er werd gemikt op 5.000 bezoekers voor de eerste editie van het alternatieve festival.

Ondanks de creatieve aanpak bleek het draagvlak voor Itchy Feet Festival niet groot genoeg. De kaartverkoop viel tegen en de organisatie vond het noodzaak om het opzetten van de community eerst verder te ontwikkelen. Het werd voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar zoals we weten komt van uitstel afstel en heeft het levenslicht nooit gezien.

Festivalflops-4

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *