Het is onmogelijk om niet te dansen bij het horen van muziek

Dansen

Je bent er vast wel mee bekend. De muziek beukt door de speakers en je benen beginnen te wiebelen op de beat.  Zelfs wanneer je Jan Smit met een “Tuintje in me hart” draait is het onmogelijk om niet te dansen. Het is gewoonweg onmogelijk om niet te bewegen tijdens het luisteren van muziek. Waarom dit zo is weten we niet, maar wat we wel weten is dat je met muziek geen controle over je lichaam hebt.

Het is onmogelijk om stil te staan bij het horen van muziek

Noorse muziekpsychologen van de Universiteit van Oslo ontdekten dat het onmogelijk is. Als je de heupen begint te schudden, je voet op de beat laat gaan of zelfs al met je hoofd knikt, je opzettelijk beweegt. Dit allemaal dankzij de magie van muziek. Geloof je er niks van? Probeer het dan maar eens uit, zet bijvoorbeeld Young, Wild & Free goed aan en hou je dan maar eens stil. Lukt het je wel? Dan hebben we goed nieuws voor je. Er bestaat namelijk een Europees kampioenschap stilstaan op muziek.

Dansen
Foto: Stephen Arnold

Een kampioenschap stilstaan

Gekker gaat het niet worden, een kampioenschap om stil te staan. Lees je dit nou en ben jij dé nieuwe Europese kampioen stilstaan bij muziek? De wetenschappers organiseren namelijk al vier jaar het Noors kampioenschap stilstaan op muziek. Dit maakt deel uit van hun onderzoek, waar ze alle microbewegingen meten van de deelnemers.

Ondanks dat het simpel klinkt, is het nog nooit iemand gelukt om helemaal stil te blijven staan. De muziek zorgt er zelfs voor dat als je stil staat je alsnog met je hoofd alle kanten op beweegt. Bereidt je maar goed voor en zet maar eens een nieuw record neer. Het klinkt misschien heel gaaf, maar het liefst dansen we er natuurlijk op los. Dansen zit tenslotte bij ons allemaal in het bloed. Schud die billen maar net zoals Nicki Minaj.

Dansen
Foto: Nicholas Green

Welke muziek laat je nou het meest dansen?

Tijdens de kampioenschappen is gebleken welke muziek je nou het meest laat dansen. Natuurlijk mocht niemand dansen, maar werd er wel flink met het hoofd geschud op de muziek. Als er een goeie beat is dan wordt het des te moeilijker om niet te dansen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat je het met EDM het lastigst is om niet te bewegen. Dat verklaart alle springende gekkies tijdens Tomorrowland.

Zo kan je ultiem van muziek gaan genieten

Of je nu een lekker plaatje luistert via de speaker of via een koptelefoon, hét is sowieso genieten geblazen. Luister je muziek met een koptelefoon? Dan blijk je dus meer te gaan dansen. Dit komt omdat de koptelefoon je letterlijk afsluit van de buitenwereld. De muziek en jij zijn dan eindelijk met ze tweeën. Ready to dance?

Dansen
Foto: Leticia Pelissari
Source :