[Throwback Techno] Dave Clarke

Dave Clarke
[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Maar vandaag staat Dave Clarke in onze spotlights.[/alert]

Vorige keer: Richie Hawtin

Dave Clarke

Wij hebben het hier niet over Dave Clark, de drummer van ‘The Dave Clark Five’. Nee, in deze Throwback Techno hebben wij het over de technoproducent Dave Clarke uit Brighton. Een ware legende door zijn mix van funky peaktime rave-techno!

Achtergrond

Zijn jeugd was niet altijd even makkelijk. Dave Clarke liep op 16-jarige leeftijd weg van huis nadat zijn ouders besloten om te scheiden. Hierdoor was hij een tijdje dakloos totdat een vriend voorstelde om Clarke tijdelijk in huis te nemen. De liefde voor muziek was toen al zijn drijfveer om er bovenop te komen, waarbij hiphop en postrock zijn twee grote liefdes waren. De Britse rockband ‘The Damned’ is tot op de dag van vandaag nog steeds een van zijn grote favorieten. Door de focus die Clarke had op muziek werd hij uitgenodigd om te draaien in de club ‘Toppers’ in Brighton. Deze nacht was een groot succes en al snel kwam er een vervolg. Bij deze tweede avond was ‘John Digweed’ ook aanwezig. Een Britse DJ die tien jaar lang in de top 10 heeft gestaan van de DJ Mag Top 100. Dave Clarke kreeg daarmee een carrière boost en werd zo door internationale clubs uitgenodigd.

De baron van techno

In 1992 was Clarke zijn eigen label ‘Magnetic North’  in opkomst en onthulde de klassieke ‘Alkaline 3dh’. Een volgende carrière boost kreeg hij na het uitbrengen van zijn ‘Red’ trilogie in 1994. DJ Mag besloot om dit driedelige album op te nemen in de ‘All Time Techno Top 100′.  Ook de jaren hierna boekte hij veel succes bij o.a. ‘Skint Records’, de thuisbasis van ‘Fatboy Slim’. Hij kreeg van de populaire BBC-radio-DJ John Peel dan ook de bijnaam ‘de baron van techno’. Deze naam dankte hij aan zijn aandacht voor detail, zijn combinatie van techno en elektro en zijn DJ-skills, waar zijn hiphopwortels uit bleken.

Dave Clarke draaide in kleine, zweterige clubs tot in de beste nachtclubs ter  wereld. Ook wat betreft festivals heeft hij ondertussen een aardige lijst opgebouwd. Van Awakenings tot Lowlands en van Pukkelpop tot een eigen stage bij Tomorrowland.

Een ode aan Dave Clarke is dan ook meer dan terecht!

Source :
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *