Vrienden blijven met je ex: do or don’t?

ex-2

Je kunt er donder op zeggen dat bij een break-up één van de twee vraagt of jullie nog steeds vrienden kunnen blijven. Een hele schrale troost, maar wellicht het overwegen waard. Want als je elkaar voor langere tijd elke dag hebt gezien, is het misschien niet makkelijk om ineens afscheid te nemen en te zeggen: “het was prettig zaken met je te doen”. Maar is het nou wel zo’n goed idee om bevriend te blijven met je ex? Ik bedoel, jullie relatie is niet voor niets over gegaan.

Break-up

Stel, jullie besluiten na weken, maanden of zelfs jaren lief en leed te hebben gedeeld uit elkaar te gaan. Toch willen jullie een poging doen om vrienden te blijven. Nu zal jullie omgeving vast een mening klaar hebben. De een zegt dat het onmogelijk is, de ander zegt dat jullie sowieso weer met elkaar in bed belanden als jullie vrienden blijven.

Volgens Rachel Susan, psychotherapeut uit New York, is het onmogelijk om van te voren te weten of een vriendschap na een relatie gaat werken. Sommige kunnen een vriendschappelijke relatie onderhouden, bij andere wordt het janken. Toch zijn er wel wat richtlijnen die je kunt volgen na een verbroken relatie.

Wanneer is het wél een goed idee?

Nou, ten eerste als jullie samen een kind of kinderen hebben. Of je het nu wilt of niet, jullie gaan elkaar de rest van je leven nog zien dus kun je er beter het beste van maken. Ook voor jullie kinderen is het belangrijk dat er geen wrok tussen jullie leeft en dat jullie goed met elkaar door een deur kunnen.

Maar ook als jullie geen kinderen hebben kan een vriendschappelijke relatie prima. Leeftijd, of jullie eerder al vrienden waren of maar een kortdurende relatie hadden speelt hierbij een grote rol. Mensen die besluiten om praktische redenen vrienden te blijven zullen hier vaker in slagen dan mensen die nog contact houden omdat één van de twee stiekem nog hoopt op een tweede kans.

ex-3
Credits: Matheus Ferrero

Wanneer is het geen goed idee?

Dit spreekt misschien voor zich, maar als je samen was met iemand die manipulatief of zelfs gewelddadig was, verbreek je alle banden. Maar ook als je relatie gezond was kun je beter twee keer nadenken om als besties door het leven te gaan. Vriendschappen tussen exen gaan vaker gepaard met negatieve gevoelens dan andere vriendschappen.

Zeker als de start van jullie relatie vol passie (lees seks) en vonken zat is het moeilijk om ‘gewoon’ vrienden te blijven. De chemie tussen jullie zal waarschijnlijk altijd aanwezig blijven.

Ook zijn er wat nadelen als het gaat om een vriendschap met je ex. Het maakt het namelijk lastiger om een nieuwe relatie te starten. Stel dat je iemand nieuws aan de haak slaat en vertelt hem/haar dat jij en je ex nog steeds beste vrienden zijn. Niet de beste start van een relatie en eerlijk is eerlijk, dit wekt vanaf het begin wantrouwen op.

Las een pauze in

Het is misschien verleidelijk om snel na de break-up af te spreken met je ex. Maar een wijs iemand zei ooit: ‘tijd heelt alle wonden’. En dat klopt als een bus en helpt je om alles op een rijtje te zetten.

Tegenwoordig is het ook easy peasy om elkaars social media te checken. Dit is een big fat nope, je kunt elkaar beter eventjes ontvolgen. Want voordat je het weet trap je in de val van social media en zit jij elke vrije minuut van de dag je ex te stalken. Die creep wil je niet zijn en daarnaast komt er een shitload aan emoties en gedachten los.

Hoop je stiekem nog dat alles wordt zoals vroeger? Dan kun je beter de knoop doorhakken en elkaar los laten, hoe pijnlijk dat misschien ook is.

ex
Credits: Yuvraj Singh