Wetenschap: zo heel je een gebroken hart

Gebroken hart

Een gebroken hart is een van de zwaarste blessures die je kunt krijgen en maakt het leven er niet bepaald makkelijker op. Toch overkomt dit iedereen op een bepaald moment in het leven en kan het zich uiten in depressie, uitzichtloosheid, lusteloosheid, slapeloosheid of een afwezige eetlust. Tien keer kut, we know, maar de wetenschap heeft misschien een antwoord gevonden op de vraag: hoe heel je een gebroken hart?

Onderzoek

Aan het onderzoek namen 24 door liefdesverdriet geteisterde personen deel in de leeftijd van 20 tot 37 jaar om te zien welke strategie kan helpen om over je ex heen te komen. Gemiddeld hadden de deelnemers een relatie van 2,5 jaar gehad.

De deelnemers werden in vier verschillende groepen ingedeeld, waarbij elke groep een andere strategie probeerden om over hun gebroken hart heen te komen. Deelnemers van de eerste groep moesten negatief denken over hun ex en werden gevraagd om de negatieve eigenschappen van hun ex te benadrukken. Iets wat op dat moment natuurlijk niet zo heel moeilijk is. De tweede groep moest proberen om hun gevoelens te accepteren en te erkennen dat deze normaal waren. Bij groep drie werd afleiding gebruikt om de pijn te verzachten, waarbij ze moesten nadenken over positieve dingen die niet gerelateerd waren aan hun ex. Bij de laatste groep, de controle groep, werd geen enkele strategie toegepast.

Na het testen van de strategieën lieten de onderzoekers de deelnemers een foto zien van hun ex. Tijdens dit proces werden elektroden op hun hoofd geplaatst om de emotionele reactie op de foto te kunnen meten. Bovendien vroegen ze de proefpersonen naar hun gevoelens bij het zien van de foto, zodat ze precies konden meten wat de emotionele respons van de deelnemers waren.

Resultaten

De resultaten toonden aan dat alle toegepaste strategieën zorgde voor een afname aan emotionele respons. Opmerkelijk was dat het negatief denken over je ex ook direct verminderde gevoelens van liefde veroorzaakte. Afleiding bleek effectief te zijn om je beter te voelen, maar beïnvloedde geen directe gevoelens tegenover hun ex. Volgens de wetenschappers is afleiding een vorm van vermijden en dat dit het herstel van een relatiebreuk in de weg zit.

Dus, lieve mensen. Heb je een gebroken hart? Dan werkt het best om je ex eens lekker te roasten. Well deserved!

Gebroken hart-2
Credits: Burak Kostak

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *