Zo overleeft jouw relatie de quarantaine

Waar er een paar weken geleden nog weinig aan de hand was in jouw relatie, beginnen er in de vierde week van quarantaine toch wat scheurtjes te ontstaan. Misschien zit je alleen in thuisisolatie en heb je voor het laatste een geslachtsdeel van iemand anders gezien via een haperend FaceTime-gesprek of een Snapchat. Of misschien zitten jullie wel samen opgesloten in huis en maken jullie ruzie over de remsporen die je hebt achtergelaten in de wc.

Hoe dan ook, deze pandemie hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Het is misschien niet de meest geile periode in ons bestaan, maar er zijn verschillende manieren om je relatie in leven te houden. Wij beschrijven zowel de situatie wanneer jullie afgezonderd van elkaar zijn, als de situatie waar jullie met elkaar zitten opgescheept.

Afgezonderd in thuisisolatie

Videochatten is key

Elkaar appen werkt prima als een van jullie op vakantie is, maar als afgezonden in thuisisolatie zit is he fijn om de stem van je partner te horen én daarbij het gezicht te zien waar je op verliefd bent geworden. Als je al 42 uur lang niets meer hardhop hebt gezegd, behalve ‘dankjewel’ tegen de pizzakoerier en die keer dat je jouw teen stootte tegen een tafelpoot (K*************T), is het waardevol om weer eens goed te communiceren en je stembanden te laten werken.

Plan een moment op de dag in dat jullie met elkaar videochatten, zo zorg je ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken in deze periode van misère.

Sexy time

Je hebt je erbij neergelegd dat niemand je in de nabije toekomst fysiek gaat aanraken. Dat wil echter niet zeggen dat je jezelf moet onthouden van seksuele handelingen of steeds dezelfde video’s op Pornhub moet kijken. Nu is juist het moment om creatief te worden, wat misschien toch al een goed idee was omdat jullie sowieso maar weinig variatie in seksstandjes hadden.

Intimiteit hoeft niet per se fysiek te zijn. Zo kan telefoonseks een manier zijn om toch intiem met elkaar te blijven. Of gebruik seksspeeltjes terwijl je partner toekijkt tijdens bovenstaande videochat. Vertel elkaar wat jullie met elkaar willen doen en zoek manieren om elkaar te laten klaarkomen op afstand.

Ook zijn minder ‘actieve’ versies van intimiteit goed om jullie relatie te onderhouden. Stuur elkaar een naaktfoto voordat jullie gaan slapen, zodat jullie daarmee wakker worden. Het zijn kleine dingen, maar ondanks dat iedereen het over handen wassen en ‘social distancing’ is seks nog steeds een belangrijk onderdeel van jullie relatie.

relatie-2

Het is tijdelijk

Misschien iets makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien het niet vaak voorkomt dat het gros van ons thuiszit doordat er een Chinees besloot een vleermuis te eten. Maar het is belangrijk om het in je systeem te krijgen dat dit alles ooit voorbij gaat. Thuisisolatie is een tijdelijke en noodzakelijk maatregelen om deze shitshow onder controle te krijgen. Als je gescheiden bent van je partner en andere mensen die je liefhebt, doe je er goed aan om jezelf er aan te reminden dat het voor iedereens gezondheid is en kijk uit naar de toekomst waar jullie weer tijd samen door zullen brengen.

Samen in thuisisolatie

Creëer routine

Samen in thuisisolatie is misschien de eerste week leuk, maar kan makkelijk verkeerd aflopen.  De verleiding wordt groot om nét wat minder te werken, nét wat meer samen stoned te worden en nét wat langer uit te slapen.

Met dat in je achterhoofd is het belangrijk om samen een routine te creëren. Begin een dag alsof je wél gewoon naar je werk of naar school moet. Neem een douche, kleed je aan en eet samen wat. Zo begin je een dag fris en zul je jezelf minder snel irriteren aan de ander.

Geef elkaar ‘ruimte’

Ondanks dat je nu 24/7 op elkaars lip leeft, hoef je jezelf niet verplicht te voelen om elkaar constant te vermaken. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven, ongeacht de ruimte die je daadwerkelijk hebt. De hele dag met elkaar in dezelfde kamer zitten is prima, als jullie je eigen ding maar doen. Als de één lekker met zijn koptelefoon achter zijn laptop zit, laat hem/haar dan ook lekker zijn/haar gang gaan. Probeer niet geforceerd een conversatie aan te gaan, normaal gesproken zaten jullie nu ook allebei op werk/school en spraken elkaar ook niet.

Doe dingen samen

Iedere dag met exact dezelfde persoon op exact dezelfde plek door te brengen is niet makkelijk, ongeacht met wie. Maar als je op elkaar bent aangewezen, zorg er dan in ieder geval door dat nog andere dingen te doen hebt dan samen Netflix & Chill. Je hebt hier nu misschien meer tijd voor dan voorheen, maar het is minsten zo belangrijk om even je hoofd leeg te maken met een activiteit samen met je partner.

Al verf je samen een muur, maak je eindelijk die thuisbar die je altijd al wilde of ga je een potje tafeltennissen op de eettafel. Alles is beter dan elkaar met een chagrijnige bakkes aan te staren en te vitten om alles en nog wat.

Ben aardig voor elkaar

Of je nu alleen thuis zit of met je partner, aardig voor elkaar zijn gaat op voor beide situaties. Natuurlijk zijn er leukere dingen dan gevangen zitten in je eigen huis, maar je bent niet de enige. Probeer niet te moeilijk te doen over kleine irritaties, want je wordt er toch veel gelukkiger als je gewoon aardig voor elkaar bent?

Relatie