10 fouten die je niet mag maken op een eerste date

eerste date

Een drankje drinken op het terras, een filmpje pakken in de bioscoop of een romantische wandeling door het park. Je kunt veel dingen doen om een date te laten slagen. Helaas voor jou, kun je het ook helemaal verpesten voor jezelf. Om jou aan een tweede date te helpen, komen wij daarom met advies.

Het is natuurlijk altijd weer spannend, die eerste date. Want, wat doe of zeg je wel en wat kun je beter achterwege laten? Daarop geven we vandaag antwoord. Deze 10 fouten kun je beter voorkomen tijdens een eerste date.

10 fouten die je niet mag maken op een eerste date

1.  Te laat komen

De ene is altijd minstens tien minuten te vroeg terwijl de ander juist altijd te laat komt. Als jij in de tweede categorie valt, moet je je eens even achter je oren krabben. Te laat komen op je eerste date geeft namelijk niet de beste eerste indruk. Fashionable late zijn is tegenwoordig in sommige situaties wel geaccepteerd, maar ga er niet vanuit dat de ander dit ook automatisch pikt. Kom daarom maar gewoon op tijd.

2. Slecht luisteren

Slecht luisteren op een eerste date is een gigantische afknapper. Dit komt asociaal, ongeïnteresseerd en lullig over. Knoop daarom in je oren (do you see what we did there): luister goed naar de ander. Op deze manier kun je tijdens het gesprek vragen stellen en kom je wél geïnteresseerd over. Daarnaast krijg je altijd pluspunten als op een later moment blijkt dat je iets van de ander hebt onthouden!

eerste date
Credits: Hannah Busing

3. Onverzorgd aankomen

Niets is zo belangrijk als een eerste indruk. Deze is vaak al binnen een paar seconden gemaakt. Een belangrijk onderdeel waar de ander deze eerste indruk op gaat baseren, zal dus je uiterlijk zijn. Kom. Dus. Verzorgd. Voor. De. Dag! We willen daarom geen joggingbroeken, haren die niet zijn gedaan of ochtendsiep in je oog zien. Laat dat duidelijk zijn.

4. Teveel op je telefoon

Ook dit is een gevalletje desinteresse. Deze tip geldt trouwens niet alleen voor een date, maar is eigenlijk een algemene regel bij gezelschap. Teveel op je telefoon zitten is asociaal. Niets is daarom zo vervelend wanneer je date een levensverhaal aan het vertellen is, en jij ondertussen je vriend(inn)en tagt onder een paar memes. Beetje lullig. Als je écht even iets belangrijks moet checken, kun je dit beter doen als jij of de ander naar de wc gaat.

5. Handtastelijk

Misschien voelt het na een paar drankjes achter de kiezen wel of jullie elkaar al jaren kennen. Onthoud alleen toch: handtastelijk zijn op een eerste date is een echte no go-zone. Dit kan bij de ander niet alleen resepctloos, maar ook afschrikkend overkomen. Hierdoor raak je de kans op een tweede date misschien wel kwijt.

6. Ongevraagd advies

Jullie kennen elkaar pas net. Kijk daarom uit met ongevraagd advies. Misschien voel jij je wel Holland’s Next Personal Therapist, maar dat ben je niet. Daarnaast ben je je waarschijnlijk ook niet bewust van het achterliggende verhaal. Ongevraagd advies op een eerste date kan daarom erg verkeerd vallen. Tuurlijk is meedenken en naar het verhaal van de ander luisteren goed, maar voor echt advies gaat je date wel naar iemand die hij/zij beter kent. Oppassen dus.

7. Afgeleid zijn

Tuurlijk kan het voorkomen dat je gedachten tijdens een date eens afdwalen of dat je even op iets anders gefocust bent. Kijk hier alleen wel mee uit en geef je niet volledig over aan de prikkels om je heen. Leg juist de focus op jouw date en de gezellige tijd die jullie samen hebben. Het komt namelijk knap lullig over wanneer jij tijdens de eerste date je nek omdraait bij iedere gespierde hunk of bloedmooie vrouw die langsgelopen komt.
eerste date
Credits: Wiktor Karkocha

8. No go-zone: de ex

Een welbekende, maar mocht zeker niet vergeten worden in dit rijtje. We hebben het natuurlijk over praten over je ex tijdens de eerste date. Je date kan niets met deze informatie en zit waarschijnlijk ook niet te wachten op jullie sappige liefdesverhalen. Mocht je nog niet over je ex heen zijn, kun je de date beter nog even uitstellen.

9. Teveel (over jezelf) praten

Tijdens de eerste date is het belangrijk dat jullie elkaar beter leren kennen. Ga dus niet als een kip zonder kop praten waardoor de ander er geen woord tussenkrijgt. Dit is voor je date niet fijn en ook een beetje onbeschoft. Daarnaast wil jij waarschijnlijk ook meer van de ander weten om te kunnen zien of jullie bij elkaar zouden passen. Wanneer jij echter alleen maar (over jezelf) praat, ga je hier niet achter komen. Stel dus vragen aan je date en laat deze persoon uitpaten.

10. Jezelf naar beneden halen

Niemand is perfect. Maar tijdens de eerste date is het dé uitgelezen kans om jezelf van je beste kant te laten zien. Haal jezelf daarom niet teveel naar benenden. Ook jij mag er zijn! Uiteraard is een beetje zelfspot op zijn tijd wel grappig, maar wijs je date niet continu op je eigen slechte eigenschappen of gewoontes. Houd daarom het volgende altijd in je achterhoofd: bescheidenheid kan aantrekkelijk zijn, een laag zelfbeeld iets minder.

eerste date
Credits: Joshua Ness