Behind the drug: 2C-B

2c-b

Wie een avond trippen op de planning heeft staan komt al snel bij LSD, truffels of paddo’s uit. De laatste jaren hoor je in dat rijtje een steeds populairder wordende drug: 2C-B. Een lichte dosis geeft een euforisch gevoel en bij een hogere dosis zal je ook hallucinaties ervaren. Waar je dit tripmiddel tot 1997 nog gewoon legaal kon kopen in smartshops, is het nu knettertje illegaal. Toch duikt deze relatief onbekende drug steeds vaker op. Daarom zoeken wij dit keer in ‘Behind the drug’ uit wat 2C-B nu precies is en wat het met je doet.

2C-B: wat is het en wat doet het?

2C-B

2C-B is een tripmiddel en synthetische stimulant. Ofwel: niet uit de grond geplukt maar gemaakt door de mens. Even een kort geschiedenislesje. De drug is in 1974 gefabriceerd door de chemicus Alexander Shulgin. Zegt je waarschijnlijk niet veel, maar deze man is ontwerper van veel designer-drugs. Hij testte deze drug allemaal op zichzelf uit, zo ook 2C-B. Eind jaren ’70 werd de drug nog gebruikt als hulpmiddel in de psychiatrie, maar werd al snel opgepikt door de recreatieve gebruikers. In Nederland verkochten smartshops het tot 1997 onder de naam ‘Nexus’ en ‘Erox’. Tegenwoordig kun je er alleen illegaal aankomen.

Het is in twee varianten verkrijgbaar: als poedertje dat je door je neus jaagt of in pilvorm. Dit eerste wordt echter sterk afgeraden, omdat 2C-B poeder snuiven erg pijnlijk kan zijn. Doordat de pilvorm de meest gebruikelijke manier is, wordt het middel nog wel eens verkocht als XTC.

De trip

Zoals bij de meeste middelen is het effect afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid, de omgeving en de dosering. Dit laatste is bij 2C-B vooral van belang. Bij een lage dosis (voor volwassen personen 5 tot 15 milligram) lijkt het effect op dat van XTC. Na inname zal je binnen een uur een licht euforisch gevoel krijgen en het heeft een stimulerend effect (energiek). Daarnaast is de kans aanwezig dat je zin in seks krijgt. Eerder werd het in de smartshops dan ook verkocht als afrodisiacum. Ook de welbekende lach kick kan op ieder moment om de hoek komen kijken.

Als je een hoge dosis pakt (voor volwassen personen 15 tot 35 milligram) zal het niet blijven bij een euforisch gevoel. Hallucinaties nemen binnen een uur de overhand en de effecten lijken op die van paddo’s en LSD. De kleuren van het schilderij aan de muur worden intensiever en kleurrijker, een vierkant lijkt opeens een driehoek, gezichten veranderen en de woonkamer lijkt opeens drie keer groter te zijn of juist gekrompen tot de oppervlakte van een bezemkast. Deze effecten duren 3 tot 6 uur, wat door de gebruiker vaak als véél langer wordt ervaren. Ter vergelijking: de effecten van 2C-B zijn veel makkelijker te sturen als bij LSD of paddo’s. Bij zowel een lage als hoge dosis nemen de effecten geleidelijk af en wordt er na gebruik nauwelijks een dip ervaren.

via GIPHY

Risico’s

Doordat 2C-B enkel illegaal verkrijgbaar is weet je nooit exact de dosis van een pil. Het is dus belangrijk om dit te laten testen, aangezien je anders zomaar angstige tripeffecten kan hebben terwijl je enkel een euforisch gevoelde wilde krijgen. Als je eenmaal een heftige trip hebt, kan deze even lastig te sturen zijn als een trip van paddo’s of LSD. Bij het gebruik van 2C-B kan je lichamelijk een ongemakkelijk gevoel krijgen, misselijk worden of last krijgen van je maag en darmen. Verder kan het heftige emoties en gevoelens oproepen. Ook kan je lichaamstemperatuur veranderen met het nodige zweet tot gevolg. Stijging van je hartslag en verhoging van de bloeddruk is verder een regelmatig voorkomende bijwerking. Voor zover tot nu toe bekend is wordt 2C-B niet als verslavend beschouwd. Wel bouw je tolerantie op bij regelmatig gebruik, waardoor je een hogere dosering nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.

Do’s en don’ts

Bepaal van te voren wat voor effect je wilt hebben. Vervolgens kan je hier de dosis op afstemmen. Verder is het belangrijk om in een omgeving te zitten waar jij je vertrouwd voelt. Een nuchtere tripsitter is daarbij the key. Laat je vooral meegaan in je trip en blokkeer geen emoties. Als je de effecten toch te heftig vindt, kan je het beste vitamine C, dextrose of zoete drankjes nemen. Dit kan namelijk de effecten verzwakken.

2C-B versterkt je emoties, en het is dus belangrijk dat je van te voren goed in je vel zit. Als je psychische problemen hebt kunnen deze gevoelens versterkt worden. Combineren met andere drugs is zeker geen verstandig plan, want de risico’s worden dan alleen maar groter. Doordat de drug hallucinaties opwekt is deelnemen aan het verkeer ook niet het beste idee van Nederland, maar dat zul je zelf ook wel begrijpen.

via GIPH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *