Behind the drug: Ketamine

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op een gare after: ketamine. Zitten jullie met z’n alle bij te komen van alle chemische troep die jullie je organen in gejast hebben, komt een of andere genius met het idee er een schepje bovenop te doen. Wellicht heb je netjes afgeslagen, wellicht ben je er dankbaar met je neus ingedoken. Toch is het voor veel mensen nog onduidelijk waar het nu op slaat, die keta. Sommigen zeggen er heftig van te gaan hallucineren, andere gooien met termen als ‘K-Hole’ en weer een ander schreeuwt ‘KETAMINE IS VOOR PAARDEN’ in je oor. Maar wat is ketamine nu echt en wat doet het met je? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Ketamine: Wat is het en wat doet het

Special K

Ketamine is een verdoof middel. Het wordt gebruikt op zowel mensen als dieren. En dan tegenwoordig voornamelijk op paarden. Eigenlijk is het gewoon een geneesmiddel waar je officieel alleen aan zou moeten kunnen komen wanneer het voorgeschreven wordt door een arts. Maar zoals met alle geneesmiddelen die een interessant effectje blijken te hebben, is ook ketamine op de recreatieve markt terecht gekomen.

Het is een dissociatief tripmiddel: kort gezegd scheidt het je geest van je lichaam en zorgt het ervoor dat je gaat hallucineren. Je bevindt je voor je gevoel dan niet meer in je lichaam, maar in een compleet nieuwe state of mind. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm en in poedervorm. Het meest gebruikelijke bij huis-en-tuin gebruik is dat het gesnoven wordt. In poeder vorm dus. Wanneer je het je neus in zuigt werkt het binnen 5 á 10 minuten. Je trip duurt ongeveer een uur. Na-effecten kunnen tot ongeveer 2 uur aanhouden.

De trip

Bij ketamine kan het eigenlijk twee kanten op gaan. Je hebt de mellow kant, waarbij je een normale dosering aanhoudt en een beetje zweverig wordt. Je voelt je dan dromerig, hebt de coördinatie van een vis op het droge en voelt je gedesoriënteerd. Een mellow ketatripje is ook wel te beschrijven als een euforische, dromerige roes. Maar je hebt ook de go hard or go home kant, waarbij je jezelf gewoon helemaal je lichaam uitsnuift. De meeste liefhebbers van vitamine K hebben beide kanten wel eens ervaren. Er zijn verschillende  symptomen die optreden wanneer je een aantal mg boven je limiet bent gegaan. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

1. Je bent je armen en benen kwijt. Maar gewoon echt. Waar de fuck zijn die dingen heen? Alles wat jij hebt zijn een aantal rubberen hengsels die aan je romp lijken te bungelen. En die voelen overigens héél raar aan. Want ook texturen zijn niet meer te bevatten met een ketahoofd.

2. Je perceptie van groot en klein is compleet door de war. Je vingers lijken bijvoorbeeld ineens groter dan je hoofd en je benen lijken meters lang terwijl je romp vast lijkt te zitten aan je kin.

3. Je snapt he-le-maal niks meer. Maar dan ook echt niks. Je snapt niet meer wat boven is of wat beneden is, wie je bent, mét wie je bent of zelfs wat je bent. Mensen die tegen je praten, zullen waarschijnlijk nog meer input en begrip krijgen van een baksteen.

4. Je hebt geen overzicht meer over je eigen lichaam en dat van een ander: grote kans dat jullie niet eens meer weten van wie welke arm is. Maakt je waarschijnlijk ook allemaal even niet meer uit, snap je toch niks van.

5. Out-of-body-experience waarbij je het gevoel hebt dat je daadwerkelijk uit je lichaam treedt.

6. Hallucinaties. Je kan bijvoorbeeld je omgeving zien bewegen, kleuren zien verschijnen of gewoon echt dingen zien wanneer je je ogen sluit.

Do’s en don’ts

Het kan naar mate je meer zooi in je neus geduwd hebt steeds moeilijker worden om te communiceren en te bewegen. Dit kan zo heftig worden dat je uiteindelijk in een k-hole kunt belanden. Je kan jezelf dan helemaal niet meer bewegen en raakt in een soort van trans. Ook kun je hierbij omvallen en in een soort lichte coma terecht komen. Mensen die een k-hole ervaren hebben omschrijven dit als het gevoel van een bijna-doodervaring. Je zweeft als het ware uit je lichaam, richting een tunnel die aan het einde licht heeft.

Ben jij nu een van de gekkies die denkt: “Joeee helemaal tof, gaan we doen!” Nou, zo tof is het helemaal niet om écht te ver te gaan. Sure, er zijn mensen die de k-hole ervaren als een spirituele trip. Maar je kan ook een enorme bad trip krijgen en in een psychose belanden. Ook voel je door keta minder, waardoor je jezelf kunt verwonden zonder dat je het door hebt. Combineer dat met een niet-bestaande coördinatie en je hebt hét recept voor flinke ongelukjes. Uitkijken met dit spul dus. Daarnaast zitten er de gebruikelijke risico’s aan vast: het verhoogt je hartslag en lichaamstemperatuur, je kan er misselijk van worden en geheugenproblemen van krijgen.

Mocht je toch ketamine willen gebruiken, dan is het verstandig om dit vertrouwde en veilige omgeving te doen. Zorg ervoor dat je jezelf goed voelt en nergens last van hebt. Het is het verstandigst om een tripsitter te hebben, dus iemand die zelf niet aan de keta is en een beetje een oogje in het zeil kan houden. Combineer het niet met andere drugs en zorg dat je niet de straat op gaat. Deelnemen aan het verkeer is ook écht not done, daarvan krijg je een beetje het Leonardo in Wolf of Wallstreet effect. Wil je niet.

via GIPHY

 

 

 

Source :
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *